Kullanıcı kayıtları ne kadar zaman tutulmalı?

Google ve Yahoo gibi arama motorları, kullanıcıların arama kayıtlarını en fazla ne kadar tutmalı?

Arama kayıtları

Arama motorları, internet kullanıcılarının gizlilik haklarıyla ilgili bugüne kadar biraz da olsa yol katettiler. Google, bu anlamda kayıt altına alınan arama bilgilerinin 18 ay tutulmasına karar vermişti. Yahoo ve AOL arama kayıtlarını 13 ay süresince ellerinde bulundururken, Microsoft ise 18 aylık süre zarfında internet kullanıcılarının arama kayıtlarını sistemlerinde tutuyor.

Ancak bu sürenin oldukça uzun olduğunu savunan bazı araştırmacılar, bir arama motorunun 6 aydan fazla kullanıcı bilgilerini tutmasının geçerli bir nedeni olmadığını dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB)'nde gizlilik paneli yapıldı geçtiğimiz günlerde. Bu panelde Google ve Yahoo gibi internet arama motorlarının kullanıcılar ile ilgili verileri silmesi istendi ve kayıtların en fazla 6 ay boyunca tutulabileceğine vurgu yapıldı.

Bu panelde karar alanların politik bir yetkisi olmasa da, AB'nin bu yöndeki kararlarında etkin olduğu biliniyor.

Panelden çıkan raporda, internet arama motorlarının kullanıcıların IP'sini ve adreslerini toplamasını veya arama kayıtlarını cookie kullanarak bilgisayarlara yüklemesinin AB normlarına aykırı olduğu ifade edildi.

Bilindiği gibi Google, Yahoo, Microsoft ve AOL gibi pek çok arama motoru, internet kullanıcılarının kayıtlarını bu normlara aykırı olarak tutuyor.

Kayıtlar ne kadar süre saklanıyor?

Kayıtlar ne kadar süre saklanıyor?

Almanya'nın veri koruma komisyoneri Peter Scharr, Ocak ayında yaptığı konuşmasında IP adreslerinin kişisel bilgi olarak algılanması gerektiğini ifade etmişti.

IP adresleri, intenret üzerindeki kişisel bilgisayarları tanımlamada kullanılan bir dizi numarayı içeriyor ve arama motorları bu IP'leri aylarca saklıyorlar.

IP adreslerinden bir internet kullanıcısının lokasyonu da saptanabildiğinden, arama motorlarının bu denli gizlilik gerektiren kayıtları 6 aydan fazla kayıt altında tutması endişeyle karşılanıyor. Özellikle arama motorlarına, bulundukları ülkedeki yerel güçlerin (hükümet vb.) emriyle kişilerin bu mahrem bilgilerine ulaşılabilir.

Bu nedenle, ortalama 6 ay gibi bir süreyi geçmeksizin kullanıcı kayıtlarının arama motorlarının veritabanından silinmesi bekleniyor ve bu şekilde kullanıcıların gizlilik haklarının korunabileceği belirtiliyor.

Ancak arama motorları, bu şikayetlere karşı şimdilik sessiz kalmayı tercih ediyor.

Okuyucu Yorumları