Kullanıcıların Firefox'ta görmek istedikleri

Popüler internet tarayıcısı Firefox nasıl daha iyi olabilir? İşte Firefox'taki 5 önemli eksiklik...

Firefox'ta neler eksik?

Firefox eklenti seçenekleri sayesinde pek çok kullanıcının favorisi ve Internet Explorer'dan sonra en yaygın kullanılan internet tarayıcı. Birbiri ardına gelen yeni sürümler ve ilerideki sürümlerin konsept çalışmalarıyla son günlerde hız kesmeden rekabeti körüklüyor. Biz de kullanıcıların Firefox'ta görmeyi arzuladığı 5 özelliği sizler için derledik.

Popüler internet tarayıcı birkaç değişiklikle muhteşem olabilir

Firefox'un kullandığı bellek miktarı geçtiğimiz yıllarda arttı. Yükü artan Firefox'u hafifletme ve hızlandırma yöntemleri bir yana, Mozilla bu konuya bir el atsa çok iyi olur.

Bazı testlerde Firefox'un hafıza kullanımı diğer internet tarayıcılara göre oldukça iyi durumda gözüküyor. Ancak yine de kullanıcılar Firefox'un çok fazla hafıza tüketmesinden kaynaklanan yavaşlamalardan şikayetçi. Eklentiler kullanıcının kendi kararı ancak yine de zaman zaman 1GB'ın da üzerine çıkabilen bellek kullanımı büyük bir sorun.

Firefox'ta senkronizasyon

Firefox'ta senkronizasyon
Eklentiler de senkroize edilebilse işler çok kolaylaşacak

Daha önce Foxmarks ismiyle bilinen Xmarks, kullanıcılara internet tarayıcısındaki yer imlerini senkronize etme imkanı sunuyor. Mozilla Weave yer imi, şifre, internet geçmişi ve sekme senkronizasyonu sunmaya başladı.

Ancak hala çok önemli bir eksik var. O da Firefox eklentilerinin senkronize edilmesi. Ayrıca kullanıcı seçeneklerinin, yapılan ayarların da aktarılması gerekiyor. Bir bilgisayardan diğerine geçip Firefox kuran kullanıcı bunlar için yeniden uğraşmamalı ve vakit kaybetmemeli.

Firefox'un en önemli özelliğinin eklentileri olduğunu tekrar tekrar söyleyip duruyoruz ancak bu sorun, bu özelliğe çok büyük bir darbe vuruyor. Eklentilerle işimiz bitmedi, bu konuda daha söylenecek çok şey var...

Eklentiler...

Eklentiler...
Firefox eklentilerinin onaylanması için uğraşmaktan sıkılmadınız mı?

Firefox güncellemelerinde hep aynı şeyi tekrarlamaktan sıkılan kullanıcılar, eski eklentilerini yeni tarayıcılarında da kullanabilmek istiyor. Uyumluluk kontrolünü kapatmak bir çözüm, ancak iyi bir çözüm değil.

Mozilla iyi eklentilerin yeni sürümler için de hızla güncellenen eklentiler olduğunu düşünüyor. Haksız da sayılmaz ama sürüm farkları eklentiyi etkilemiyorsa bu kullanıcılara boşu boşuna güçlük çıkartıyor. Eklenti oluşturanlar için de aynısı geçerli, her eklenti oluşturan onu sonsuza kadar güncel tutmak için uğraşmıyor.

Çok kullanışlı eklentilerin güncellemelerden zarar görmemesi lazım. Mozilla bu meseleye bir çözüm üretirse, kullanıcıları ve geliştiricileri büyük bir zahmetten kurtarmış olacak.

Kötü eklentileri kolayca anlamak

Kötü eklentileri kolayca anlamak
Internet Explorer'da eklentilerin yükleme süreleri görülebiliyor

Eklentiler Firefox'un en iyi yanı oldukları kadar en büyük problemi de. Hafıza problemlerinin kötü kodlanmış eklentilerden kaynaklandığını düşünmek için pek çok sebep var. Ne yazık ki sorunun eklentilerden kaynaklanmış olabileceğini düşünmek pek bir şeyi değiştirmiyor.

Eklentileri tek tek etkinleştirip, kapatarak, deneme yanılma yöntemiyle defalarca uğraşmaktan daha iyi bir çözüm olmalı! Kolayca eklenti test edilebilecek bir araç olsaydı kullanıcılar daha kolay seçim yapabilirdi. Geliştiriciler de o vakte kadar fark etmemeleri durumunda gelen yorumlarla durumun farkına hemen varabilirlerdi.

Rakibi Internet Explorer'da bu özelliğin bir örneği mevcut. IE8 eklentilerin yükleme sürelerini göstererek bir fikir sahibi olmaya yardımcı oluyor. Buna hafıza kullanımı da eklense gayet güzel olur ama bu özelliğe esas ihtiyacı olan Firefox.

Sekme izolasyonu

Sekme izolasyonu
Chrome'un sekme izolasyonu yüksek güvenlik sunuyor

Google Chrome birbirinden yalıtılmış sekmelerin faydasını gösterdi. Biri çökerse bütün sekmeler çökmüyor. Her sekmenin kullandığı hafıza miktarı ayrı ayrı görülebiliyor. Mozilla da bu özelliği geliştiriyor ama elini çabuk tutsa iyi olur. Zira Google Chrome'un bu özelliği gittikçe daha fazla kullanıcıyı kendisine çekiyor.

Sekme izolasyonu güvenliği arttıran önemli bir özellik. Hatta Microsoft, sekmeleri ayrı ayrı çalıştırmanın da ötesine geçmek istiyor. Gazelle projesi internet tarayıcıyı işletim sisteminden ayırarak çok daha yüksek güvenlik sunacak. Bugün güvenlik risklerinin pek çoğu, kötü kod enjekte edilmiş internet sisteminin, tarayıcıdan işletim sistemine bulaşması sonucu yaşanıyor.

Microsoft, internet tarayıcıda devrim peşinde haberimizden Gazelle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

Siz de Firefox'ta olmasını istediklerini forumda paylaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları