Kullanıcısının duygularını anlayan bilgisayar

Fraunhofer Enstitüsü araştırmacıları, bilgisayar kullanıcısının ruhsal durumunu anlayabilen özel bir eldiven geliştirdiler.

Kullanıcısının duygularını anlayan bilgisayar

Eldiven, avuç içinde ve parmaklarda sensörler ile donatılmış ve derinin gerilimini, ısısını ve nabzı ölçüyor. Bu eldivenin ilk olarak hava kontrolörlüğü gibi yüksek stres faktörüne sahip işlerde kullanılması planlıyor.

Ölçülen değerler, kullanıcının ruhsal durumunu hesaplayan bir uygulamaya gönderiliyorlar. Uygulama özellikle birden fazla monitörler çalışan kullanıcılar için etkin bir çözüm sunuyor. Buna göre program hava veya deniz kontrolörlerinin aşırı yüklendiğini veya stresli olduklarını tespit ederse sadece en önemli bilgileri ekrana getiriyor.

Araştırmacılar bunun haricinde mimikleri kullanan veya konuşma sinyallerinden duygusal durum hakkında ipucu veren işaretleri filtreleyecek teknolojiler üzerinde çalışıyorlar. Araştırmacıların açıklamalarına göre duyguların doğal olarak çok anlamlı, yüzeysel ve açıklaması zor olduğu için ilk olarak kullanıcının bilgisayarı eğitmesi gerektiğini söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları