Kuyruklu yıldızdaki Philae, göreve dönebilir!

Kuyruklu yıldıza inmeyi başaran ancak orada "uykuya dalan" Philae'den sevindirici haberler var!

Philae geri dönebilir!

Philae'nin kuyruklu yıldız 67P/ Churyumov-Gerasimenko'ya yaptığı başarılı inişin ardından beklenmeyen bir şekilde aracın pilleri tükenmişti. Neyse ki bu pil tükenme sorunu, araç tarafından ilk ve önemli verilerin Dünya'ya gönderilmesinin ardından gerçekleşmişti.

Bu durumun ardından Philae, Rosetta görevindeki bilim adamları tarafından uyku moduna alınmıştı. Aracın kontrolünden sorumlu kişiler, aracın başarısı hakkında şimdilik büyük bir sorun görmüyorlar. Tahminlere göre, aracın önümüzdeki bahar veya yaz mevsiminde çalışmaya geri dönmesi bekleniyor.

Söylenenlere göre kuyruklu yıldız önümüzdeki Ağustos ayında Güneş'e en yakın konumuna ulaşacak. Bu yüzden de bilim adamları Philae'nin pillerinin tekrar doldurulmasının ve göreve devam edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorlar.

Philae'yi taşıyan araç Rosetta ise düzgün bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Projeye dahil olan bilim adamlarının söylediğine göre, Rosetta'nın yüksek çözünürlüklü kamerası, Philae'nin dinlenme yerini bulmalarına yardımcı olabilir. Philae'nin pilleri tükenmeden önce iki araç arasında yapılan radyo testinin sonuçları, Philae'nin konumunu çekirdeğin 30 x 350 metre etrafında bir konumda olduğuna işaret etmekteydi.

Okuyucu Yorumları