Kuyruklu yıldızın kaderi hâlâ belirsiz

Güneş tarafından "yutulduğu" iddia edildi ama o, yeni görüntülerde kafa karıştırmayı başardı!

Öldü mü, ölmedi mi?

Güneş'e 1 milyon kilometre kadar yaklaşan ISON kuyruklu yıldızının sonunun ne olduğu bilim insanları tarafından araştırılıyor. Astronomlardan gelen ilk açıklamalar, devasa bir buz ve toz topu olan kuyruklu yıldızın Güneş'in arkasında kaybolduğu yönünde olsa da incelenen yeni video görüntüleri ISON'un bir kısmının hayatta kalmış olabileceğini ortaya koydu. Hızı saatte 1 milyon kilometreyi aşmış olan ISON'un çok süratli olmasından dolayı Güneş'in bu yüzyılın kuyruklu yıldızını tutamamış olabileceği ihtimali yeni gelen görüntülerle daha da artmış gibi görünüyor. Güneşe yaklaştığı en yakın noktada yüzeyi üç bin dereceye kadar ısınan kuyruklu yıldızın ne kadarının buharlaştığı ve geriye ne kaldığı incelenirken, ISON'un akıbeti için biraz daha zamana ihtiyacı var.

Güneş'e en yakın konumunda olduğu gün yapılan gözlem ve araştırmalar, kuyruklu yıldızın bu yolculuğunu başarıyla tamamlayamayıp, buharlaşıp yok olduğu yolundaydı. Fakat birkaç saat sonraki görüntülerde astronomlar, kuyrukluyıldızın çekirdeğinin bir parçasının hayatta olduğu tahminini doğrulayabilecek parlak bir nokta gördüler. Bu kısa dirilişin ardından sönük görünen ISON'a ait başka bir görüntü elde edilemedi.

Astronomlar ise ISON'un yok olmasının hemen ardından gelen bu görüntüyü farklı şekillerde yorumluyor. Bazı bilim adamları kuyruklu yıldızın çekirdeğinin buharlaştığını ve görüntülerdeki bu kısmın henüz yeni buharlaşmış bu sönük çekirdeğe ait olduğunu söyleyerek yaşam belirtilerinin olamayacağını belirtiyor. Çekirdeğini bir arada tutan buzun zaten buharlaştığını ve görünen kısmın ise bir çeşit enkaz olduğunu söyleyenler de mevcut.

Buna karşılık ISON'un yarısından küçük olan Lovejoy kuyruklu yıldızı 2011'de Güneş'in çok yakınından geçerken gökbilimcilerin tahminlerinin aksine yok olmadan yoluna devam etmiş ve parlaklığını artırmıştı. Bu durumun ISON'un da başına gelebileceğini tahmin edip umutlu olan bilim insanları ISON'un " Güneş'in arkasında gizlenen bir kadın misali, makyajını yapıp hazırlandığını, şalını arkasına alarak tüm görkemiyle geri dönüp, güzelliğini bizden esirgemeyeceğini " umut ediyorlar.

Devamı, ikinci sayfada...


Kuyruklu yıldız nedir?

Kuyruklu yıldız nedir?
Hartley Kuyruklu yıldızı

Kuyruklu yıldızlar; her ne kadar isimlerinde yanıltıcı "yıldız" kelimesi geçse de, su ve donmuş gazlarla, kozmik toz karışımından oluşmuş, çapı 1-10 km ile 50.000-160.000 km arasında değişen gök cisimleridir. Çekirdek, saç ve kuyruk olarak üç bölümden oluşan kuyruklu yıldızların çekirdeklerinin yapısı; su buzu ve kaya gibi katı maddelerle hidrojen, karbon, azot ve oksijen gibi hafif maddelerden oluşur.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş Sistemi'ni saran gizemli "Oort Bulutu" dediğimiz kuyruklu yıldız sisteminden gelirler. Fakat ne zaman hangi kuyruklu yıldızın sistemimizi ziyaret edeceği her zaman saptanamaz. Yörüngeleri belli olan kuyruklu yıldızlarda bu hesaplama yapılabilmekle birlikte, ISON gibi hiperbolik yörüngeye sahip olan kuyruklu yıldızlarda bu mümkün değildir. Yaklaşık 75 yılda bir görünen Halley kuyruklu yıldızını örnek olarak gösterirsek, her kuyruklu yıldız için böyle kesin bir sayıdan söz edemeyiz. Güneş'in büyüklüğü ve çekim etkisi göz önüne alındığında, hiperbolik yörüngeye sahip kuyruklu yıldızlar, yolculukları sırasında ancak büyük gezegenlerin yakınından geçerlerse; elips gibi kapalı bir yörüngeye sahip olup, yörüngeleri değişebilir. Bu yörünge değişimine gezegenin büyüklüğünden dolayı kaynaklanan çekim etkisi neden olur. Böyle bir değişiklik olmazsa kuyruklu yıldızlar Güneş Sistemimize yolculuklarını, kendi yörüngelerine göre sürdürecektir.

Kuyruklu yıldızlar Güneş'e yaklaşırken sıcaklık etkisiyle çekirdekteki bu maddelerin bir kısmı katı durumundan gaz durumuna geçer ve çekirdek etrafında kuyruklu yıldızın saçı adı verilen, çok az yoğunlukta bir çeşit atmosfer meydana gelir. Güneş ışığı ve güneş rüzgârıyla birlikte bu atmosferden ayrılan gaz ve toz parçacıkları, güneşin aksi istikametinde çekirdekten uzaklaşırlar. Kuyruklu yıldızın kuyruğu dediğimiz şey, çekirdekten kopan bu parçacıklardır. Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4,5 milyar yıl öncesinden günümüze gelen ISON 300.000 km kuyruğuyla günde yaklaşık 1 milyon kilogram karbondioksit salınımıyla yüzyılın kuyruklu yıldızı olmaya aday.

Okuyucu Yorumları