Kuzey Kore, 235GB veriyi çalmış!

Kuzey Kore, Güney'e ait olan 235GB önemli veriyi çalmış olabilir!

Kuzey Kore, hack'ledi mi?

Yeni bir rapora göre Kuzey Koreli hackerlar, geçtiğimiz yıl Güney Kore'den askeri bilgileri çalmıştı. İddiaya göre çalınan bilgiler arasında Kuzey Kore yönetimini "yok etmek" için bir plan bulunmaktaydı. Bir Güney Koreli kanun insanının söylediğine göre Güney Kore'den 235GB veri çalınmıştı ve bunların arasında ABD ile ortak planlar ve acil durum planları ile alt yapı bilgileri de bulunmaktaydı.

Güney Koreli haber hizmeti Yonhap'ın söylediğine göre ülkenin yönetimdeki partisinin üyesi olan bir isim, Kuzey Kore'nin siber saldırılarının başarılı bir şekilde askeri belgeleri ele geçirmeyi başardığını söyledi. Hizmetin belirttiğine göre Pentagon bu saldırının doğasını doğrulamadı ancak sözcü Col. Rob Manning, operasyonlarının güvenliği ve Kuzey Kore'den gelecek herhangi bir tehdide cevap verme yetenekleri konusunda kendilerinden emin olduklarını söyledi.

Kanun adamı Rhee Cheol-hee'nin söylediğine göre çalınan 235GB verinin %80'i henüz belirlenmiş değil. Çalındığı bilinen belgelerin arasında ise Güney Kore'nin özel kuvvetleri için acil durum planları, ülkenin müttefiklerine gönderilen raporlar ve enerji santralleri ile askeri tesisler hakkında bilgiler bulunmakta.

BBC'nin söylediğine göre bu hack olayı 2016 Eylül tarihinde gerçekleşti. Güney Kore, Mayıs ayında yaptığı bildirim ile büyük miktarda verinin alındığını ve suçlunun Kuzey Kore olabileceğini söylemiş ancak hacklemenin ne zaman gerçekleştiğine dair bir detay vermemişti.

Hack ne zaman gerçekleşmiş olursa olsun, bu haberin tehlikeli bir zamanda ortaya çıktığı söylenebilir. Haftalar önce Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Trump'ın saldırgan tweet'lerinin ülkesine savaş ilanına denk olduğunu söylemişti. Bir haftadan biraz uzun bir süre önce de ABD'nin Kuzey Kore'nin casusluk kolunun gücünü, internet erişimini çok fazla trafik ile doldurarak engellemeye çalıştığına dair raporlar ortaya çıkmıştı. Ülke, Rusya üzerinden ikinci bir internet bağlantısı sağlayarak casusluk ve hack imkanları için kendisine yeni bir imkan yaratmış olabilir.

Okuyucu Yorumları