Laboratuvar etleri için sadece 5 yıl kaldı!

5 yıl sonra, yiyeceğiniz hamburgerlerde tamamen insan yapımı etler olabilir!

Laboratuvarda "yetişen" et!

2013 yılında bir grup Hollandalı bilim adamı, ilk kök hücre etli hamburgeri ürettiğinde, ürünün maliyeti 300.000 dolar civarındaydı. Daha da kötüsü, bu et kuru ve tatsızdı. Ancak bu ilk "yetersiz" yorumların ardından Mark Post ve çalışma arkadaşları sıkı bir şekilde projeye devam ettiler. Şimdi ise beş yıl içerisinde ticari olarak satışa uygun bir et üretebileceklerini söylemekteler.

Yakın zamanda kadar laboratuvarda üretilmiş et düşüncesi, bilim kurgu filminden çıkmış gibi gözüküyordu. Ancak moleküler biyoloji ve kök hücre teknolojisinde yaşanan seri ilerlemeler, bu kavramı ulaşılabilir kıldı. Ayrıca et sağlama denkleminden hayvanların çıkartılması konusu da dikkat çekiciydi. Günümüzdeki et endüstrisi, devasa miktarlarda yer ve doğal kaynak tüketmekte, bol miktarda sera gazı üretmekte, antibiyotiklere dayanımlı enfeksiyonların yükselmesine yardımcı olmakta ve pek çok açıdan acımasız olarak gözükmekte. Eğer laboratuvarlarda üretilen etler bu problemlerin en azından bir parçasını bile azaltabilirse, bu fikri takip etmenin büyük bir fayda sağlayacağına kesin gözüyle bakılabilir.

İki yıl öncesine kadar neredeyse "düşünce" seviyesinde bulunan bir proje için beş yıllık zaman bildirimi, oldukça iddialı bir gelişim gibi gözüküyor. Ancak bu ürünü mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde seri üretime geçirme amacıyla yakın zamanda Mosa Meat firmasını kuran Post, beş yıllık hedefin ulaşılabilir olduğunu düşünmekte. Post'un BBC'ye söylediğine göre üretilen etle yapılacak hamburgerler öncelikli olarak "talebe göre üretim" mantığında ortaya çıkacak. Ama "belirli bir talep sağlandıktan ve fiyat aşağıya düştükten sonra süpermarket raflarında" kendilerini gösterecekler.

Bu yılın daha erken dönemlerinde Post'un ekibinin yaptığı duyuruya göre, hamburger başına fiyat 11 dolar seviyesine, kilo bazında ise yaklaşık olarak 80 dolar'a kadar düşürülmüştü. Bu fiyat, Avrupa ve ABD'de üst kalite et için ödenen rakamlarla rekabete girecek kadar iddialı.

En önemli soru, Post'un gelecekte satmayı planladığı bu etin tadının, günümüzde hayvanlardan sağlanan et ile yarışabilecek konumda olup olmadığı. Post'un söylediğine göre etin tadının "normal" olması bekleniyor. Çünkü ekip, şu anda 2013'teki hamburger denemesinde eksik olan en önemli içeriği eklemek üzerinde çalışmakta: Yağ. 2013'te üretilen et, tamamen kas dokusundan oluşmaktaydı ve bu da, insanın tat alma hisleri için oldukça yavan bir tat oluşturmaktaydı.

Okuyucu Yorumları