Laboratuvar etleri için sadece 5 yıl kaldı!

5 yıl sonra, yiyeceğiniz hamburgerlerde tamamen insan yapımı etler olabilir!

Laboratuvar etleri için sadece 5 yıl kaldı!

2013 yılında bir grup Hollandalı bilim adamı, ilk kök hücre etli hamburgeri ürettiğinde, ürünün maliyeti 300.000 dolar civarındaydı. Daha da kötüsü, bu et kuru ve tatsızdı. Ancak bu ilk "yetersiz" yorumların ardından Mark Post ve çalışma arkadaşları sıkı bir şekilde projeye devam ettiler. Şimdi ise beş yıl içerisinde ticari olarak satışa uygun bir et üretebileceklerini söylemekteler.

Yakın zamanda kadar laboratuvarda üretilmiş et düşüncesi, bilim kurgu filminden çıkmış gibi gözüküyordu. Ancak moleküler biyoloji ve kök hücre teknolojisinde yaşanan seri ilerlemeler, bu kavramı ulaşılabilir kıldı. Ayrıca et sağlama denkleminden hayvanların çıkartılması konusu da dikkat çekiciydi. Günümüzdeki et endüstrisi, devasa miktarlarda yer ve doğal kaynak tüketmekte, bol miktarda sera gazı üretmekte, antibiyotiklere dayanımlı enfeksiyonların yükselmesine yardımcı olmakta ve pek çok açıdan acımasız olarak gözükmekte. Eğer laboratuvarlarda üretilen etler bu problemlerin en azından bir parçasını bile azaltabilirse, bu fikri takip etmenin büyük bir fayda sağlayacağına kesin gözüyle bakılabilir.

İki yıl öncesine kadar neredeyse "düşünce" seviyesinde bulunan bir proje için beş yıllık zaman bildirimi, oldukça iddialı bir gelişim gibi gözüküyor. Ancak bu ürünü mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde seri üretime geçirme amacıyla yakın zamanda Mosa Meat firmasını kuran Post, beş yıllık hedefin ulaşılabilir olduğunu düşünmekte. Post'un BBC'ye söylediğine göre üretilen etle yapılacak hamburgerler öncelikli olarak "talebe göre üretim" mantığında ortaya çıkacak. Ama "belirli bir talep sağlandıktan ve fiyat aşağıya düştükten sonra süpermarket raflarında" kendilerini gösterecekler.

Bu yılın daha erken dönemlerinde Post'un ekibinin yaptığı duyuruya göre, hamburger başına fiyat 11 dolar seviyesine, kilo bazında ise yaklaşık olarak 80 dolar'a kadar düşürülmüştü. Bu fiyat, Avrupa ve ABD'de üst kalite et için ödenen rakamlarla rekabete girecek kadar iddialı.

En önemli soru, Post'un gelecekte satmayı planladığı bu etin tadının, günümüzde hayvanlardan sağlanan et ile yarışabilecek konumda olup olmadığı. Post'un söylediğine göre etin tadının "normal" olması bekleniyor. Çünkü ekip, şu anda 2013'teki hamburger denemesinde eksik olan en önemli içeriği eklemek üzerinde çalışmakta: Yağ. 2013'te üretilen et, tamamen kas dokusundan oluşmaktaydı ve bu da, insanın tat alma hisleri için oldukça yavan bir tat oluşturmaktaydı. 

Levent Öztürk

Okuyucu Yorumları

Toplam 22 Yorum

Bu et kanserojen mi? Değil mi? Asıl bilinmesi gereken bu!!!

Dünya şu gerçeği görmeli doğal olmayan herşey dengeyi bozduğunuzda ölüm ve hastalık olarak karşımıza çıkıyor..O yüzden insanın devamlı dengeyi bozup mevcut olanı taklit ederek bir denge kurma çabası aslında kendini mahvetmekten öteye gitmiyor..

@09 Kasım 2015 18:29 Doğal diye bir şey yoktur. Bir iş varsa illa ki o işi yapan biri vardır. Bir harf katipsiz olmaz. Bir iğne ustasıyız olnaz...

Herşeyin doğalını tüketmeliyiz. Yoksa yakında laboratuvar faresinden farkımız kalmayacak

Taklitler orjinalin yerini tutamaz.Hayvan kesmeye devam.

Hayvanları keseceğimize yapay et yiyelim ben razıyım. Buradakilerede soran var sanki yapay mı doğal mı diye. Şimdi ne yediğini bilmeyip nasıl gömüyorsan "antrikotu" o zaman geldiğinde de yapay eti farkına bile varmadan yiyeceksin işte.

@09 Kasım 2015 20:50 insanlar kesmese hayvanlar birbirini yemiyormu zaten..unutmayınki besin zinciri var hayvanlar arasında bile kedi fareyi kuş solucanı diye örneklerle gider bu..özetle bu zincirleme devam etmek zorunda..ha daha çok hayvan yetiştirip doğaya yararlı faaliyetlerle uğraşmak yerine doğaya zarar verici faaliyetlere yönelen insanlar yüzünden hayvanlar az yetişiyor para hırsıyla doğa katlediliyor sonrada sahte et üretip fakirlere dağıtacaz masalıyla insanlar kandırılıyor...

bu insanların amaçlarını anlamıyorum doğal verken niye bunlarla uğraşırlar.. bilim adamı falan ama gram saygı duymuyorum kimsenin de duymasını istemiyorum böyle böyle dünyayı bozuyorlar kanser yeterince artmamış gibi

içime sınıp yiyemem ama yapmaları gerek dünya eskisi gibi değil artık sürekli üretim düşüyor

onlar bizim sevmediğimiz hayvanı yer kopyalayacaklarıda ondan başkası olamaz

Yok sera gazıymış bilmemne. Bunları hayvancılığa bağlayıpta yapay gıdayı savunmak ahmaklık.

ileride maliyeti epeyce düşürüp bugün fakirlere hormonlu gıdaları yedirmeleri gibi gelecekte de bu yapay etleri fakirlere yedirip doğalını zenginler tüketecek...

Uzun vadede insan sağlığına zararı yoksa ve hayvani etle aynı protein ve tada sahipse harika bir fikir gibi duruyor.

yapay kan daha üretilemeden et?

@10 Kasım 2015 12:59 Yapay damar yapıldı ve gerisi de geliyor. Kısa süre kaldı...

Sorarlar adama, o hayvanlar çoğaldıkça doğal denge ne olacak diye.. Tamam iyidir hoştur, bilimsel çalışmadır. Lakin öyle kalmalıdır. Doğal dengeyi bozmak, mevcut ekosistemde birçok parçayı yerinden oynatmak demektir..!

@10 Kasım 2015 16:04 O hayvanlar çoğaldıkça ? Hayvan yok ! Makinelerde üretilecek o etler. Biraz şu an ki bilginizden koparak objekTif düşünmeye zOrlamalısınız kendinizi. İLeride Marsta insan kolonileri kurmaktan bahsediyorlar. Peki orada inek otlatacak arazi mi var ? Ayrıca bu etler mevcut hayvanlardan alınan hücrelerin birebir kopyalarından olacak , yani bu konuda bilgisi olmayan '(malesef) çok sayıdaki' kişinin söylediği gibi yapay bir şey değil.Zaten amaç birebir üretim yapmak. Bilge Baykuş

Bir gün hayvanlar ölünce buna muhtaç kalıcaz.

Acaba nasıl ürettiler?......

Umarım tadı güzeldir.

@Emirhan Dinçer Zaten onun için çalışılıyor ama şimdilik yeni sonuçları bilemiyoruz tabi.

Dünyayı sığır domuz ve tavuk basacak. Biz onlari yemezsek belki onlar bizi yer;))))) yiyecek ot kalmaz belki ve dünya çöl olur. Bu da bir fikir

Sen de yorum yaz

 


CHIP'i Takip edin
E-Posta listemize katılın
CHIP Dergi Mobil Cihazınızda

İlginizi çekebilir