Lamborghini LB48H, Göz Alıcı Işıklara Sahip Olacak

LB48H kod adıyla ortaya çıkan konsept araç, hiper araba kataloğunda yeni bir sayfa açabilir...

Lamborghini'den yeni canavar

Artık efsanevi süper araba Lamborghini Aventador'u takip eden bir modelin gelip gelmeyeceği netlik kazandı. Silinen Instagram fotoğrafları ve sızıntılar sayesinde Lamborgini'nin yeni bir elektrikli aracın üretimine başladığı ortaya çıkarıldı.

Lamborghini LB48H kod adıyla ortaya çıkarılan araç hakkındaki bilgilerde ise ilgi çekici detaylar bulunuyor. Elektrikli V12 motor ile gelecek olan araç, İtalyan araç üreticisinin az sayıda üretilen özel araçlarından olacak ve 2.6 milyon dolarlık bir fiyat etiketi ile alıcı bulacak. İlginç bir nokta ise, Road & Track kaynağı tarafından belirtilen bir iddia. R&T'nin "Lamborghini'nin planlarını iyi bilen bir kaynak" olduğunu belirttiği tarafın iddiasına göre "LB48H, karanlıkta parlayacak".

Kaynak, bu konuda daha fazla bilgi vermediği için Road & Track'in dahi bu konuda bir fikri yok. Ancak 2017 yılında ortaya çıkan Lamborghini Terzo Millennio konsepti, buna benzer bir fikre de yer vermişti. Tekerlekleri ve kaputunun parladığı görülen konsept aracın ışıkları İtalyan bayrağını araç gövdesine yansıtıyor ve hatta LED ışıklarla bezenmiş aksan, aracın çizgilerini baştan başa tamamlıyor. Fakat burada söz konusu LED ışıkların "ortamı aydınlatan" bir nitelikte olmadığını da ekleyelim. Yine de bu ihtimal, süper araba kataloğunda Lamborghini LB48H tarafından yeni bir sayfa açılacağını ortaya koyar nitelikte.

Eletrikli modelin Lamborghin'nin Ar&Ge departmanını son yıllarda en çok zorlayan proje olduğu da konuşulan detaylar arasında. Lityum-iyon bataryaların ağır oluşu, araca 150-200 kilogram ekstra ağırlık ekleyen büyük bir sorun niteliğinde.

Aracın batarya yerine süperkapasitörler kullanması ise konuşulan bir başka ihtimal idi ancak süperkapasitörlerin lityum-iyon bataryalara göre çok daha az enerji yoğunluğu taşıyabiliyor oluşu, bu ihtimal karşısında duran en büyük teknik sorun durumunda. İtalyan araç üreticisinin ise Lamborghini LB48H için MIT ile birlikte çalıştığı konuşulan ihtimaller arasında. Aynı anda hem şarj hem de deşarj durumunda olabilen ve çok hızlı bir şekilde şarjını tamamlamanın yanı sıra gerektiğinde büyük deşarj kapasitesine de ulaşabilen süperkapasitör teknolojisinin bu sebeple bir lityum-iyon bataryanın yanı sıra kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Aracın süperkapasitörden güç alması beklenen 49 beygirlik bir motoru 789 beygir gücündeki bir V12 motora yardımcı olması, mantıklı bir tercih olabilir.

Lamborghini'nin konsept aracının enerji konusunda getireceği çözüm de bir merak konusu. Göze çarpan ilk fikir, aracın ayrık hibrit bir sistem getirerek ön tekerleklerini elektrik motoruna bağlı tutması. Bu sayede araç, bir pervane şaftına gerek duymayabilir ve ön aksın yola yanıt süresini kısaltarak torku yönlendirmede büyük kolaylık sağlayabilir. Ancak bu fikrin aracın önünde bir aktarım elemanı bulundurmaması, Lamborghini ile özdeşleşen yüksek hızların bu araçta görülemeyeceği anlamına gelebilir. Bu sebeple Lamborghini'nin bu çözüme yöneleceğine inanların sayısı az. Bir başka fikir de araçta klasik hibrit sistemin bulunması.

Kaynaklar, Lamborghini'nin geçtiğimiz Haziran ayında aracı satın alanlara göstermiş olduğunu belirtiyor. Yakın zamanda aracı sipariş etmeyen insanlar da parlayan bir karbon fiber araç gövdesine tanık olabilecekler.

Okuyucu Yorumları