Laptop mu, netbook mu, tablet mi?

Laptop mu almalı, netbook mu, yoksa bir iPad mi? İşte "yanlış karar vermeme rehberiniz"!

Hangi PC sizin için?

Eski PC'nizi artık satmayı ve yenisini almayı düşünüyorsunuz. Veya belki de bir tablet almayı aklınızdan geçiriyorsunuz. Zira PC'ler artık sahip olduğumuz tek seçenek değil.

Akıllı telefonları hariç tutarsak, bu üç kategori içersinden bir seçim yapmanız gerekiyor: Tam donanımlı laptop'lar, netbook'lar ve tabletler.

Apple'ın iPad'ini, tüm tablet kategorisine öncü olarak gösterebiliriz. Fakat önümüzdeki sene piyasaya sürülecek rakip cihazlar bunu değiştirecek.

Ne kadar harcayabilirsiniz?

Ne kadar harcayabilirsiniz?
iPad'ler film seyretmeye en uygun cihazlar

Ne kadar harcayabilirsiniz?

iPad'in 16GB'lık WiFi sürümü 499 dolar iken, 64 GB WiFi ve 3G destekli sürümü 829 dolar. Bir netbook ise çok daha ekonomik, fiyatlar 300 dolardan başlıyor.

Laptop'lar ise daha pahalılar. Ortalama bir Windows laptop'unu 500 dolardan daha az bir fiyata satın alabilirsiniz fakat böyle bir laptop daha ağır ve donanım özellikleri düşük olacaktır. 700 dolara çok daha iyi bir laptop alabilirsiniz. Fakat en ince ve en hafif laptop'a sahip olmak istiyorsanız, çok daha fazlasını gözden çıkarmalısınız.

İstediğiniz yerde film mi seyretmek istiyorsunuz?

Bunun için size önereceğimiz büyük ve parlak ekrana sahip iPad. iPad'in uzun pil ömrü saatlerce film seyredebilmenize izin veriyor, üstelik oldukça hafif. Fakat DVD çalmak istiyorsanız, DVD'yi öncelikle dönüştürüp iTunes ile cihaza aktarmalısınız.

Windows ve MS Office'i kullanacak mısınız?

Windows ve MS Office'i kullanacak mısınız?
MS Office, iPad'de çalışmıyor fakat alternatifler mevcut

Windows uygulamalarını çalıştırmanız gerekiyor mu?

Standart bir laptop tüm Windows uygulamalarını çalıştıracaktır. Netbook'lar da bunu yapabilir fakat işlemci gücü ve belleği daha az olduğundan Photoshop ve CAD gibi yüksek kaynak gerektiren programlarda performans yeteri kadar iyi olmayacaktır.

Ofis uygulamalarını kullanacak mısınız?

Microsoft Office'i kullanmak istiyorsanız bir laptop veya netbook'a sahip olmalısınız. iPad, Office'in Mac veya Windows sürümünü çalıştırmıyor fakat Apple bunların yerine geçebilecek Pages, Numbers gibi bazı faydalı uygulamalar sunuyor.

Ağırlık yük taşımak istemiyorum, en hafif bilgisayar hangisi?

Yaklaşık 0.7 kg'lık ağırlıyla iPad bu konuda lider. Netbook'lar ise 1.4 kg civarlarında.

Yazı yazmak ve oyun oynamak için hangisi en iyisi?

Yazı yazmak ve oyun oynamak için hangisi en iyisi?
Yazı yazmak için tam boyutlu bir klavye en iyisi

Yazmak konusunda hangisi en iyisi?

Kısa e-postalar ve mesajlar göndermek için bu cihazların herhangi biri işinizi görecektir. Fakat uzun yazılar yazmanız gerekiyorsa tam boyutta bir klavyeye ihtiyacınız var, bu da ihtiyacınızın laptop olduğu demek oluyor.

Oyun oynamak mı istiyorsunuz?

Netbook'da oyun oynamayı düşünüyorsanız bunu unutun. iPad için oyunlar mevcut fakat günümüzdeki gelişmiş oyunları oynamak için farklı bir çözüm bulmanız gerekiyor.

Okuyucu Yorumları