Lastik gibi cihazlar geliyor!

Çok yakında lastik gibi uzayan, eğilip bükülebilen cihazlar görmeye başlarsanız şaşırmayın...

Lastik gibi cihazlar geliyor!

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları, gözenekli bir polimer (yapıştırıcı) olan PDMS (polidimetilsiloksan) ile eutektik bir galyum-indiyum alaşımını (EGaln) birleştirerek normal boyunun iki katına kadar esnediği halde işlevini kaybetmeyen bir malzeme elde ettiler. Bu malzeme ile özel yalıtkan ve iletkenler üreten ekip, yakında süper esnek devreler elde edebilmeyi umuyor.

Ekibin başı Profesör Yonggang Huang şöyle konuştu: "Benzeri diğer malzemeler esnedikleri zaman iletkenlikleri 100 kat azalıyor, bu da esnek elektronik cihazlar üretilmesinin önündeki en büyük engel. Yeni teknoloji sayesinde örneğin insan vücuduna yerleştirilen tıbbi cihazlar üretmek mümkün olabilecek. Sıvı metali gözenekli polimer ile birleştirerek esnediği zaman sorun yaşamayan ve normal boyunun iki katına çıkarabilen bir malzeme elde ettik. Bu aşamaya ulaştığınız zaman, her türlü elektronik cihazı lastik gibi esnetmek mümkün."

Yeni malzeme, esnediği zaman son derece yüksek olan iletkenliğini kaybetmiyor. Malzemenin vücut içi mikroelektronik cihazlar, sensörler ve giyilebilir elektronik aygıtlar üretilmesi konusunda yeni ufuklar açması bekleniyor. Tabii üretim maliyetleri uygun düzeyde tutulabilirse...

Okuyucu Yorumları