Lenovo'nun Adware İnadı Servete Mal Oldu!

Kendi bilgisayarlarına reklam yazılımları yükleyen şirket, yaptığına pişman oldu.

Lenovo'nun inadı pahalıya patldı!

Eğer markalı bilgisayar veya dizüstü satın aldıysanız, bu ürünlerle beraber gelen ve hiç kullanmadığınız yazılımları fark etmişsinizdir. Maalesef, Lenovo'nun da, kendi cihazlarına yüklediği bir malware yüzünden kullanıcılarının verilerini tehlikeye attığı iddia ediliyordu. 32 eyaleti ve Federal Ticaret Odası'nı barındıran bir hukuk savaşının ardından, şirket 3.5 milyon dolar para cezasını ödemeyi kabul etti.

Şu an "ölü" olan Superfish adlı şirket tarafından geliştirilen VisualDiscovery adlı adware, kullanıcıların internet erişimlerinde "ortak adam" rolünü alarak kişisel veri hırsızlığı yapıyor, hatta şifreli ve güvenli bağlantılara bile burnunu sokuyor. Bu yazılım Ağustos 2014'te üretilen binlerce bilgisayara ön-yüklendi. Lenovo ancak bir yıl sonra bu sorunu itiraf etti ve bahsi geçen cihazların sevkiyatını durdurdu. Şirket ayrıca bu adware'in silinmesine yardımcı olmak için bir yazılım da geliştirmek zorunda kaldı.

Cezaların yanında, Lenovo artık kendi yazılımlarını cihazlarına ön-yüklemeden önce Federal Ticaret Odası'nın kontrolünden geçmek zorunda olacak.

Lenovo savunmasında yazılımı istemeden ön-yüklediğini iddia etti ve suçlamaları reddetti. Ancak tabii ki bu oluşan zararın sorumluluğunu markanın üzerinden kaldırmaya yetmedi.

Okuyucu Yorumları