Lifebook S8390: Uzaktan silen Fujitsu laptop

Yeni Fujitsu Lifebook, verilerinizi güvence altına almak için ilginç bir yönteme başvuruyor...

Uzaktan erişmenin keyfi

Notebook üreticisi Fujitsu, Lifebook S8390 ile kapalı durumdayken cihazdaki verileri uzaktan silme imkanı sunan bir subnotebook tanıtıyor.

Clearsure ismindeki tekniğin arkasında Asya'da çokça yaygın olan Personal-Handyphone-System için (PHS) kullanılan özel bir iletişim modülü yatıyor. Notebook PHS'nin kapsama alanında ise kullanıcı cihazın önyükleme yapmasını engelleyebiliyor veya diskteki tüm verileri yok edebiliyor. Benzer bir sistem Almanya'da da DECT adı altında kullanılıyor.

Sabit diskteki veriler şifrelenmiş olarak saklanıyor. Eğer veri taşıyıcısının içindekiler silinmek isteniyorsa kullanıcı bir Fujitsu sunucusu üzerinden cihaza silme emri gönderiyor. Bunun üzerine şifre siliniyor ve veriler hiçbir şekilde okunamıyor.

Subnotebook, silme tekniğinin yanında ya bir Intel Core 2 Duo P8700 ya da Celeron 900 CPU sunuyor. 13,3 inçlik cihaz bunun dışında 1 GB RAM ve 160 GB'lık bir sabit disk sunuyor. Üreticiye göre batarya 10,5 saat dayanıyor.

Fujitsu, Lifebook S8390'ı eylül ayından itibaren sadece Japonya'da sunmak istiyor. Fiyatı yaklaşık 1600 Euro. Clearsure hizmeti için ek olarak senelik 40 Euro talep ediliyor.

Okuyucu Yorumları