LiteOS: Sadece 10KB'lık işletim sistemi!

Sadece 10KB boyutundaki işletim sistemi ile tanışın: Karşınızda LiteOS!

10KB'lık işletim sistemi!

Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda teknoloji devleri birer birer çalışmalarını masaya koymaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Samsung'un Tizen işletim sisteminin Nesnelerin İnterneti'nin çekirdek platformu olmasını planladığı ortaya çıkmış ve öte yandan yine Qualcomm'un ve Microsoft'un da bu türdeki pek çok çalışmasının olduğu duyurulmuştu. Son olarak da Google, IoT cihazları için yeni bir işletim sistemi geliştirdiğini açıklamıştı.

Bu defa bu konuda bir açıklama da Huawei tarafından geldi. Huawei, tanıttığı yeni işletim sistemi LiteOS ile Nesnelerin İnterneti'nden pay almayı hedefliyor.

Nesnelerin İnterneti için en hafif işletim sistemi olarak tanıtılan LiteOS, yalnızca 10 KB boyutunda. Bunca az alan kaplamasına ve açık kaynak kodu tasarlandığına ilişkin açıklamaların olmasına karşın, otomobiller, giyilebilir cihazlar, akıllı termostatlar ve dahasını birbirine bağlayabilecek güçte olacağı söylenen LiteOS, Huawei'nin bu alandaki köprüsü olacak.

Huawei, 2025 yılına kadar bize vakit tanıyor. 2025 yılında 100 milyar cihazın birbiriyle bağlantı kurabileceği iddiasında olan Huawei'nin LiteOS işletim sisteminin tam olarak açık kaynak kodlu olup olmadığı ise belirsizliğini şimdilik koruyor. Fakat teknoloji devinin, LiteOS'un herhangi bir yapılandırmaya ihtiyaç duymayacağı, oto-keşif ve oto-bağlantı sağlayacağı yönünde söylemleri mevcut.

Okuyucu Yorumları