Loghorn: Yeni Windows’un ayrıntıları

Microsoft’un şef yazılım mimarı Bill Gates, Seattle’daki “WinHEC” donanım üreticileri konferansında bir sonraki Windows versiyonuna bir bakış attı. “Longhorn” kod ismi ile geliştirilen işletim sisteminin bilgisayar donanımları konusundaki beklentileri yüksek olacak.

Loghorn: Yeni Windows’un ayrıntıları

Yeni Windows kullanıcı arayüzü artık şu ana kadar olduğu gibi, sistemin mümkün olan en çok donanım parçası ile uyumlu olabilmesi için eski teknolojiyi temel almayacak. Longhorn ileride, şu andaki yüksek seviye donanımları standart olarak destekleyecek ve bu sayede 3D oyunları DirectX veya OpenGL gibi ek programlara gerek kalmadan çalıştırabilecek.

Microsoft, bunun için “Avalon” grafik arayüzünü temel alan Windows Desktop Manager’ı kullanacak. Avalon sayesinde işletim sisteminin kullanıcı arayüzü, programlar, multimedya içerikleri ve belgeler kaynaşacaklar. Bu nedenle üretici, farklı belge türlerinin içeriklerini görüntülemek üzere XML standartları yardımıyla yeni bir dosya biçimi geliştiriyor. Böylece ayrı bir resim görüntüleyici, web browser veya PDF’ler için Adobe Reader’ın kullanılmasına gerek kalmayacak.

Longhorn’un teknolojik yeniliklerinin kullanıcı ekranına yansıyabilmesi için çift çekirdekli 4 ile 6 GHZ arasında çalışan bir merkezi işlemci ve günümüz sistemlerinin üç katı performanslı bir ekran kartı gerekecek.

1.5 sene sonra yeni Windows

Microsoft, Windows Longhorn’u 2006’nın ikinci yarısında satışa sunmayı planlıyor. İlk geliştirici versiyonu ise bu sene Haziran ayında tamamlanmış olacak. Son kullanıcıya yönelik bir deneme sürümünün ne zaman yayınlanacağı konusunda ise herhangi bir açıklama yok.

Microsoft kurucusu Bill Gates, donanımların ileride nasıl görüneceklerini ise WinHEC açılış konusunda tanıttı. Bir Mini PC 2007 senesinden itibaren kalem ve ses girişi, 7 Inch’lik ekran, tüm gün çalışan pil ve devamlı internet bağlantısına sahip olacak. Asus, “dijital ev” için PC ve cep telefonlarında kullanılmak üzere tarih, e-posta, dijital medya ve diğer bilgilerin girişine imkan tanıyan bir yardımcı ekran konsepti geliştirdi.

Okuyucu Yorumları