Looking Glass: 3D’de masaüstü

Microsoft’un yıllardır planladığı şeyi Sun şimdi hakikaten gerçekleştirmiş bulunuyor. Looking Glass hakiki derinlik etkisine sahip gerçek bir 3D masaüstü.

Looking Glass: 3D’de masaüstü

“Masaüstü” ile övünen Microsoft’un bu aralar canı sıkkın olmalı. Ne de olsa şef vizyoner Bill Gates yıllardır bir 3D masaüstünün Windows altında çalışmada daha fazla kontrol ve zevk getireceği yorumları ile çıkış yapıyordu ama daha önceleri istediğinde işletim sistemlerindeki bütün yerleşmiş kalıpları değiştirmiş olan Microsoft nedense 3D masa üstü konusunda arpa boyu yol kat edemedi. Gerçi XP takipçisi Longhorn’a “Aero” adlı mekansal bir masaüstü entegre olacak, ancak bununla ilgili olarak Microsoft şimdiye kadar kısa bir video’dan başka hiçbir şey göstermiş değil.

Buna karşılık Sun bir adım ileride. Üretici yeni masaüstü arayüzü “Looking Glass” ile tüm pencerelerin serbestçe çevrilebildiği, saydamlaştırılabildiği ve böylelikle yerden tasarruf ederek düzenlenebildiği devrimci bir kullanım konsepti başarıyor.

Olaydaki püf noktası: Masaüstü artık ekrandaki görünür alanla kısıtlı değil, bilakis 180 derece çevrilebiliyor - ve böylelikle kullanıcıya bariz bir biçimde ikonlar, pencereler ve programlar için daha fazla yer sunuyor. Kullanıcı, farenin üzerinden pencerelerin mekansal pozisyonunu yönetiyor. Bir pencereyi örneğin “arka tarafına” çevirirse, orada kullanıcının notlar kaydedebileceği bir not alanı görünür oluyor. Bu sırada kontrol kaybolmasın diye, çevrilmiş pencerelerin başlıkları çerçevelerin kenarında da iyice okunabilir kalıyor.

Longhorn daha 2006’ya kadar kendini bekletirken, Looking Glass şimdiden denenmeye müsait. Yazılım, hem Sun’ın kendi Linux sürümünde, Java Desktop System’de, hem de sürüm 7.3’den itibaren Red Hat dağıtımı üzerinde bulunabilir. Bu sırada Sun kendi yerleşik teknolojisine el atıyor. Çünkü Looking Glass OpenGL arabiriminden yararlanılarak Java’da programlanmış. Java ve OpenGL komutları Windows altında aynı şekilde iyi işlediğinden Longhorn hazır olmadan önce, teorik olarak Sun 3D masaüstünü bu işletim sistemi üzerinde de sunabilir. Donanım talepleriyse üretici verilerine göre düşük: GeForce ya da Radeon markalı olağan bir grafik kartı tümüyle yeterli, ve 800 MHz’den başlayan bir Pentium III’den daha fazlası da olmak zorunda değil.

Looking Glass, Linux ve Solaris üzerinde en erken 2005 başında son kullanıcıların emrine amade olacak. Ancak yeni teknoloji üzerinde birlikte çalışma şansını geliştiricilere vermek için, Sun daha bu yılın ortasında bir Developer Kit (SDK) sunmak istiyor. Geriye firmanın bu konsepti tutarlı bir biçimde sürdürmesini ve Microsoft’un da rekabet kuralları gereği daha iyisini yapmak için yarışa girmesini beklemek kalıyor.

Looking Glass’ın etkileyici videosu için Sun’un web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları