LTE ile dijital yayıncılık test edildi

Vodafone, LTE ile dijital yayıncılığı test eden ilk operatör oldu.

LTE ile dijital yayıncılık

Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasına öncülük etme hedefiyle ilan ettiği "Dijital Dönüşüm Hareketi" doğrultusunda mobil genişbant yatırımlarına yenilikçi servislerle devam eden Vodafone, Türkiye'de ilk defa LTE Broadcast denemesini başarıyla tamamladı.

İstanbul Maslak'taki Vodafone Plaza'da noter huzurunda Türkiye'de kurulu sistemler üzerinden gerçekleştirilen testte aynı anda birden fazla yüksek kalitede TV/video yayınlarının çok sayıda mobil kullanıcıya iletilebileceği gösterildi.

LTE Broadcast teknolojisi ile istenilen yayın içeriği kullanıcı sayısından bağımsız olarak belirli bölgedeki herkese gönderilebileceğinden mevcut veri kapasitesini ve kalitesini etkilemiyor. Bu sayede abone bir yandan yüksek kalitede video içeriğini izlerken, diğer yandan yeni nesil mobil medya tecrübesini deneyimleyebilecek. Mevcut karasal TV yayıncılığına benzeyen bu özellik sayesinde kullanıcılar yüksek kaliteli içeriğe istedikleri zaman ulaşmış olacaklar.

Vodafone Türkiye mühendisleri tarafından gerçekleştirilen LTE Broadcast (e-MBMS -evolved Multimedia Broadcast Service) testi, Türkiye'de kurulu, uçtan uça Nokia altyapısına sahip 4G test şebekesinde 2600 MHz bandında Qualcomm test telefonları kullanılarak gerçekleştirildi.

Bu Teknoloji Günlük Hayatımızda Neleri Değiştirecek?

Özellikle konser alanları ve spor müsabakaları gibi çok yoğun bir kalabalığın bir arada olduğu durumlarda, Vodafone mobil genişbant şebekesinin LTE Broadcast özelliği size, çevrenizde şebekenin yoğunluğunu artıracak ne kadar kullanıcı olursa olsun, aynı anda tüm Vodafone abonelerine HD kalitesinde video içeriğini canlı olarak izleme olanağı sunabilecek.

Bu Teknoloji Gelecekte Nasıl Bir Konumda Olacak?

4G kapsaması yıllar içinde yaygınlaştıkça, bu hizmet artık neredeyse ulusal dijital televizyon yayıncılığına dönüşebilecek. Başka bir deyişle mobil genişbant şebekesi üzerinden ulusal kanallar seyredilebilecek. Uzun vadede tüm akıllı televizyon ve çevresel cihazlar SIM karta uyumlu halde üretilecek binalara uydu antenleri kurulmasına gerek kalmayacak ve 4G ile birlikte bu sistem hayatımızın her alanında yer alacak.

Vodafone Türkiye Şebeke ve Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Ara Yıldızlı, şunları söyledi:

"Video kullanımı giderek mobil trafiğin merkezine oturuyor. Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz LTE Broadcast testiyle binlerce kullanıcının tek bir baz istasyonundan HD kalitede TV/video yayını almasının mümkün olacağını test ederek göstermiş olduk. LTE Broadcast teknolojisi sayesinde aynı anda ve videoda takılma yaşamadan sunulan yüksek kalitede yayın içeriği abonelerimiz tarafından eMBMS destekli akıllı telefonlar ile izlenebilecek. Ayrıca Türkiye'de ilk olarak Vodafone Arena'da gerçekleştirmeyi düşündüğümüz gibi; maç, konser gibi etkinliklerde akıllı telefonlardan goller, sahne arkası görüntüler ve barındırdığı diğer özel içerikler ile kullanıcıya eşsiz bir tecrübe yaşatıyor olabileceğiz.

Vodafone Türkiye olarak 4G ile başlattığımız teknoloji yolculuğumuzu LTE Advanced teknolojisi ve LTE Broadcast servisleri ile geliştirerek devam ediyoruz. Geçen aylarda Türkiye'de ilk defaLTE Advanced test şebekesi üzerinden veri indirme ve veri yüklemede en yüksek hızlara ulaştık. Ayrıca Vodafone Grubu olarak LTE Advanced sonrası hayatımıza girecek olan 5G teknolojisi için de global araştırma-geliştirme çalışmalarına destek veriyor ve 5G teknolojisinin gelişimine öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz."

Okuyucu Yorumları