Lumia 640'ı canlı canlı denedik!

Microsoft'un yeni Lumia'sını elimize aldık; denedik! Bakalım Lumia 640, iddialı olmakta haklı mı?

Lumia 640'ı denedik!

Microsoft, beklendiği gibi, MWC 2015'te yeni bir amiral gemisi Lumia tanıtmadı. Onun yerine, orta seviyeye hitap eden ve Lumia 635'in devamı niteliğini taşıyan Lumia 640 (ve yanında Lumia 640 XL) ortaya çıktı.

Barselona'daki fuarda kısa süreli inceleme şansı bulduğumuz Lumia 640, Lumia 635 ile benzer bir tasarım dilini kullanıyor. Cam göbeği, turuncu siyah ve beyaz olarak 4 farklı renkte satışa sunulacak olan telefonun plastik arka kapağı açılabiliyor. Ancak bu kapağı yerinden çıkartmak son derece zor. Telefonu hiç tanımayanlar, kapağın çıkmadığını bile düşünebilir. Bu durum; aslında bir yandan da sağlamlık hissi yaratıyor.

Telefonun köşeleri, önceki modele oranla biraz daha yuvarlatılmış. Ancak telefonu elinize aldığınızda, her an elinizden kayabileceğini hemen fark ediyorsunuz. 8.8 mm'lik incelik Lumia genelinde bakıldığında fena sayılmaz. Ama Lumia 640, piyasanın en ince telefonlarından biri de değil.

Lumia 640'ı canlı canlı denedik!

Tuşların yerleşimi, klasik Lumia anlayışını yansıtıyor. Sağ kenarda ses tuşları ve güç tuşu yer alıyor; aynı daha önceki modellerden alıştığımız gibi... Alt kenarda microUSB girişi var; üstte ise kulaklık girişi.

Kapağın açıldığından bahsetmiştik; bunun bir avantajı da, SIM kart ve microSD kart yuvalarının kasaya yerleştirilebilmesi olmuş. Yani telefonun sağında solunda kart girişleri görmüyoruz.

Ekran, performans ve fazlası...

Ekran, performans ve fazlası...

1.280 x 720 çözünürlük sunan 5 inç'lik Clear Black IPS ekran, rekleri yansıtmak ve parlaklık konularında oldukça başarılı. Hatta ilk izlenimlerimize göre şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Parlaklık ve kontrast açısından Lumia 640, bugüne dek karşımıza çıkan en başarılı Lumia modellerinden biri. Windows'un "kutu kutu" arabirimi için, HD ekran çözünürlüğü kesinlikle yeterli görünüyor. Ekran Gorilla Glass 3 ile güçlendirilmiş durumda.

Telefonun arka kamerası, tek bir LED flaş ile desteklenen, 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Yaptığımız birkaç çekimde, çekilen fotoğrafların, fuar alanı gibi karanlık sayılabilecek bir ortamda bile güzel göründüğünü gösteriyor. Ama bunu, fotoğraflara telefon ekranından bakarak söylüyoruz. Fotoğrafları bilgisayara aktarıp yapacağımız ayrıntılı bir test, kameranın gerçek kalitesini ortaya koyacaktır. O zamana kadar çok iddialı şeyler söylemek doğru olmaz. Ön kamera ise, 0.9 megapiksel çözünürlüğe sahip.

Lumia 640'ı canlı canlı denedik!

Lumia 640'ın kalbinde 1.2 GHz hızında, dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemci var ve ona, 1 GB RAM eşlik ediyor. 8GB'lık dahili depolşama alanı dolduğunda ne olur, şimdiden bilemiyoruz. Ama telefon, kutudan çıktığı haliyle gayet akıcı çalışıyor. Windows 8.1 ile gelen Lumia 640, Windows 10 final sürüme ulaşır ulaşmaz Windows 10'a güncellenecek.

2.500 mAH'lık pil, ilk bakışta günü kurtarmaktan fazlasını sunacak gibi bir izlenim yaratıyor. Ekranın çok yüksek bir çözünürlük sunmaması da, bu tezi güçlendiren detaylar arasında. Ama yine kesin bir şey söylemek için, telefonun test merkezimize ulaşmasını beklemek zorundayız.

Kısacası, birkaç dakikalık incelememiz sonunda ortaya çıkan sonuş şu: Lumia 640, orta seviye için oldukça iyi bir telefon. Windows 10'a güncellendiğinde neler olur bilinmez ama şu anki haliyle bile, Lumia 640 umut vaat ediyor...

Okuyucu Yorumları