Lumia'larda neden 4 çekirdek yok?

Tüm rakipleri 8 çekirdekli işlemcileri düşünürken, Nokia neden 2 çekirdekte saplanıp kaldı?

Nokia'nın 2 çekirdek sırrı!

Apple, HTC, Samsung veya diğer telefon üreticileri, birer birer 4 çekirdekli işlemcilere geçmiş ve şimdilerde 8 çekirdek tartışmalarını yaşıyorken, Nokia'nın telefonlarında hala iki çekirdekli işlemci kullanması hem eleştiri konusu oluyor hem de Nokia'nın bu kararda ısrar etmesi büyük merak uyandırıyordu. Nokia'nın başkan yardımcılarından Samuli Hanninen, nihayet konuya bir açıklık getirdi.

Nokia'nın telefonlarının bugüne kadar 5 inç boyutunun üzerine çıkmadığını, ekran çözünürlüğü olarak 1080p değerinin ise 5 inçten küçük ekranlarda anlamlı olmadığını, insan gözünün küçük ekranlarda 1080p ve 720p arasındaki farkı ayırt etmesinin imkansız olduğunu anlatan Hannien, şimdi ise 5 inçten büyük Lumialar üretmeye başladıklarını, bunun için Windows Phone'u konfigüre etmek zorunda kaldıklarını, ekranın boş kalmaması için ana ekrana üçüncü kolonu eklediklerini, hem yazılımın hem de yüksek çözünürlüklü ekranın daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyacağını, bu nedenle Nokia'nın büyük boyutlu telefonlar için 4 çekirdekli işlemcileri düşündüğünü anlattı.

Peki bugüne kadar neden 4 çekirdeğe "hayır" dediler? Haberimizin ikinci sayfasında...

4 çekirdek... Neden şimdi?

4 çekirdek... Neden şimdi?

Ancak Hannien, önemli bir detayın da altını çizdi. 4 çekirdekli veya daha fazla çekirdekli işlemci kullanmak için, hatasız, mükemmel bir telefon tasarımı ve yazılım uygulaması geliştirmenin gerekli olduğunu aksi halde, telefonun o işlemcinin yanlış kullanılması nedeniyle oluşacak ısının altında ezileceğini vurguladı. Gerçekten de akıllı telefonlar geliştikçe artan ısı problemi bir sorun oluşturuyor ve yüksek ısının telefonun donanımına büyük hasar verdiği, telefonun ömrünün çok daha hızlı tükenmesine neden olduğu konuşuluyor. Nokia'nın bu sorunun önüne geçip telefonların ömrünü uzatmak için iki çekirdekli işlemcilerin optimal olarak kullanılabileceği özel tasarımlar hazırladığı anlaşılıyor.

Hannien, dört çekirdekli işlemcilerin Nokia'da görülmesinin fazla zaman almayacağını, şirketin bir süredir bu konuda çalıştığını, dört çekirdek için optimize edilmiş tasarımlar üzerinde durduklarını da vurguluyor ve şöyle diyor: "Eğer bana geçen yıl Nokia telefonlarda 4 çekirdekli işlemci kullanalım deseydeniz, hayır derdim. Ancak şu anda 4 çekirdek bir ihtiyaç haline dönüşüyor ve biz de 4 çekirdek kullanımı için hazırız."

Okuyucu Yorumları