Lütfen, görünsün diye 1 vermeyin!

Türklerin Google Play'de yaptığı bu anlamsız şey, bizleri yabancılara eğlence konusu yapmak üzere!

Google Play'de rezil oluyoruz

Türkiye'deki Android'li telefon ve tablet sahipleri, son aylarda Google Play'den indirdikleri uygulamalarda ilginç bir trende şahit oluyorlar: "Görünsün diye 1 vermek." Yorum sistemini alt üst eden bu trend, görünüşe bakılırsa sadece Türk kullanıcıları arasında yaygın. Hareketimiz, bizi Android Police, Hacker News, r/Android ve Appwared gibi çeşitli Android ve haber kaynaklarında bahse değer, ne yazık ki biraz da eğlenilmeye değer kılmış durumda.

Aslında YouTube'da olduğu gibi Android'de de işe yaramayan, içeriği uygunsuz veya faydasız birçok yoruma rastlamanız mümkün. Android'de son zamanlarda ortaya çıkan, Türk kullanıcılarının yeni bir keşfi ise çok beğenilen bir uygulamaya dahi yorumun görünmesi için 5 üzerinden 1 yıldız vermek. Üstelik 1 yıldızlı yorumların çoğunda okumaya değer hiçbir şey görmüyorsunuz. Bu tür yorumlara birçok popüler uygulamada ve oyunda rastlamanız mümkün.

Lütfen, görünsün diye 1 vermeyin!

Görünen o ki Google, uygulamalara verilen 5 yıldızların yanında, belki kullanıcıların uygulamanın can sıkan yanlarını öğrenmeleri için 1 yıldızlı yorumları da öne çıkarıyor. Ancak bu yeni alışkanlığımız, hem Google'ın mağaza sistemi, hem de sözkonusu uygulamaların geliştiricileri için yeni zorluklar ortaya çıkarıyor. Bazı geliştiricilerin yorumlardaki şikayetleri tek tek cevapladığı ve çözüm sunmaya çalıştığı bir dönemde böyle bir davranış, onları yaptıkları işten soğutuyor olsa gerek.

1 yıldız, ama aslında 5 yıldız!

1 yıldız, ama aslında 5 yıldız!

Örneğin İngilizce appwared blog'u, bazı Türk kullanıcılarının başvurduğu bu "yöntemi" fark etmiş ve duruma dair birçok örnek vermiş. Blog, Where is My Water 2'nin Google Play sayfasındaki 15 yorumdan 11'inin aslında 5 yıldız olduğunu, ama "görünsün diye 1 verildiğini" söylüyor.

Yazımızın başında dediğimiz gibi Android yorumlarında birçok kalitesiz, sadece küfürden oluşan veya "yüklemedim ama 1 verdim, yükleyince değiştireceğim" gibi daha nadir rastlanan, faydasız birçok yorum da var. Ancak "görünsün diye 1 vermek" trendine acilen son vermemiz gerektiğini konusundaki fikrimize sanırız birçok Android kullanıcısı da katılacaktır. Uygulama veya oyun hakkındaki görüşlerimizi yansıtan yorumlar, hem onu indirecek olanlar, hem de geliştiriciler için çok daha faydalı olacak.

Görünsün diye 1 vermeye birkaç örnek

Where Is My Water: "Oyun cok guzel goruksun diye 1 verdim."

Traffic Racer: "cok gözel. arkadaslar cok gercekci suruşm ilerledi. ehliyetide gectm saolun."

Motocross Meltdown: "Oyun tamamdır Gözlsn die 1 wrdm oyun tamamdr grafiklerde"

Motocross Meltdown: "Gözüksün die 1verdim yoksa bu oyun 5 yildi"

FIFA 14: "Mnyqqq Anasını manyak oyun ilk defa guzel oyun görüyom buda"

Okuyucu Yorumları