Mac OS X, iOS ve Flash'tan "açık" rekoru

2015 yılında en fazla güvenlik açığı barındıran yazılımlar listesinin tepesinde, 2 sürpriz isim var!

2015'in açık rekortmenleri

CVE Details tarafından derlenen verilere göre 2015 yılında en çok güvenlik açığı çıkan yazılım ürünleri Mac OS X, iOS, Flash, Adobe Air ve Air SDK olarak sıralandı. Mac OS X 384'le ilk sırada yer alırken onu 375 güvenlik açığıyla iOS yakından takip etti. Android'in 130, Windows ise ortalama 150 güvenlik açığı olduğu bildirildi.

2014 yılında döndüğümüzde ilk beşin Internet Explorer, Mac OS X, Linux Kernel, Chrome ve iOS olarak sıralandığını görüyoruz. O yıl Android ilk 50'de bile değildi.

Yayınlanan tablo genel itibariyle bazı karışıklık ve tartışmalara neden olabilir. Çünkü OS X tek bir başlık olarak ayrılırken, Windows sürümleri ayrı birer ürün olarak değerlendirilmiş durumda. Karşılaştırma yapılırken bu kriteri göz önünde bulundurmak gerekli.

Aynı verileri şirket başlığı altında görüntülemek olaya farklı bir boyut kazandırıyor. Internet Explorer, Windows ve diğer yazılımlardaki tüm güvenlik açıkları toplandığında Microsoft'un halka bildirilen 1561 güvenlik açığıyla ilk sırada olduğu görülüyor. Adobe ise Flash, Air ve Acrobat gibi ürünleriyle güvenlik açıkları konusundaki ününü sürdürmeye devam ediyor.

Yayınlanan liste bir kez daha işletim sistemleri, tarayıcılar ve Adobe'un ücretsiz ürünleri için güncelleme ve yamaların ne kadar önemli olduğunu göstererek, bunun bir tercih değil "gereklilik" olarak görülmesi gerektiğini ortaya koymuş oldu.

Okuyucu Yorumları