MacBook Flexgate'e Çözüm Sessiz Sedasız Geldi

Apple, 2016 ve sonrasında üretilen MacBook Pro modellerinde bulunan ciddi açığı sessiz sedasız kapattı!

Apple, sorunu sessizce çözdü!

Ortaya çıkan son iFixit raporu, Apple'ın 2018 MacBook Pro modellerinde kullandığı yeni bağlantı kablolarının 2016 MacBook Pro modellerindeki meşhur "flexgate" sorununu sessiz sedasız bir şekilde çözdüğünü öne sürüyor.

Eğer "flexgate" gelişmesinden haberdar değilseniz durum kısaca şu şekilde: 2016 ve sonrasında üretilern MacBook Pro modellerinde bulunan ekranlar, dizüstü menteşesinin sıklıkla kapanıp açıldığı günlük kullanım senaryolarında bir süre sonra bir "sahne efekti" oluşturuyor. Ekranın alt kısmında ve özellikle alt çerçevenin olduğu yerde panelin arka ışığı bu sebeple panelin arka tarafında ekranın diğer bölgelerine kıyasla oldukça parlak bir görünüm kazanıyor.

Bu ise Apple'ın cihazlarında bulunan son donanım sorununun aldığı isim olan "flexgate" ismini açıklıyor: MacBook Pro modellerinde bulunan ve ekrana görüntü verisini taşıyan kablolar olması gerekenden daha gergin bir durumda. Kullanıcılar ise bu durumu oldukça erken fark ederek olması gerekenden daha kısa olan ekran kablolarının günlük kullanımda ekran kapağının açılıp kapanmasına bağlı olarak daha hızlı yıprandığını kullanıcı forumlarında belirtmişlerdi.

iFixit ise yeni üretilen MacBook Pro modellerinde bu sorunun Apple tarafından giderildiğini keşfetti. Yeni MacBook Pro modelleri, eski modellere kıyasla 2 milimetre daha uzun ekran bağlantı kablosu taşıyor.

Peki Apple neden daha kısa bağlantı kablolarını tercih etmişti? iFixit'e göre bunun nedeni MacBook Pro modellerinin daha ince kasa tasarımlarını mümkün kılmak. Elbette ki bu noktada en büyük sorun Apple'ın bağlantı kablolarını anakarta entegre bir şekilde tasarlıyor olması. Bu sebeple Flexgate sorununa sahip bütün MacBook Pro modellerinin tamir edilmesi için cihaza dahil olan ekranın yenisi ile değiştirilmesi zorunluluğu doğuyordu.

Ancak bu, kullanıcıların yeni MacBook Pro modellerini Flexgate korkusu olmadan satın alabileceği anlamına gelmiyor zira 2mm daha uzun olarak üretilen bağlantı kablolarının bu sorunu çözüp çözemediği bile henüz belli değil. iFixit bünyesinde çalışan mühendislerden Taylor Dixton'a göre problemin kablonun uzunluğu sebebiyle mi yoksa kablonun anakarta entegre olması sebebiyle mi ortaya çıktığı sorsuunun cevabının henüz uzmanlar tarafından bilinmediğini belirtiyor. Yeni MacBook Pro modellerinde bulunan kablolar, anakarta çok yakın konumda ve bu, cihzın ekran kapağının açılıp kapanması sırasında anakarta sürtünerek hasar görmesine sebep olabilir.

Bununla birlikte Apple'ın çözümünün gerçekten işe yarayp yaramadığını görmek için uzun bir süre gerekebilir zira Flexgate sorunu, geçtiğimiz yıl üretilen Macbook Pro modellerinde henüz ortaya çıkmaya başladı. Apple ise bu konuda yöneltilen sorulara henüz resmi bir cevap vermiş değil.

Okuyucu Yorumları