Macbook ve iMac sahipleri: İzlenebilirsiniz!

Macbook-iMac sahiplerinin başına, farkına bile varmadan, oturdukları yerde işte bu felaket gelebilir

Mac kullananlara yeni şok!

Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki güvenlik araştırması, eski MacBook ve iMac modellerinde bulunan iSight kameralarının LED ışığı açılmadan açılıp, kayıt yapabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar Matthew Brocker ve Stephen Checkoway, bu durumu "iSeeYou (SeniGörüyorum): MacBook Webcam LED ışığını kapatmak" isimli raporunda açıkladı.

Apple'ın iSight kamera sistemi prensipte çalışma LED'i ile sistemin kendisi arasında bağımsız bir yapıda olması imkansız şekilde yapılmış. Yani kamera çalıştığı anda LED otomatik olarak yanıyor. Brocker ve Checkoway, donanımsal birlikteliği firmware ile tekrar programlamayı başarmış ve kamera açık olsa bile LED'e otomatik olarak stand-by (bekleme) modundaymış gibi komut gönderebiliyorlar. Yani uzaktan biri kamerayı çalıştırıp, kullanıcı farkına bile varmadan kayıt yaparak bu kayıtlara ulaşabiliyor.

Bu durumun tehlikeli olmasının asıl sebebi ise, bunu yapabilmek için yönetici yetkilerine veya makineye fiziksel olarak erişime ihtiyaç duyulmaması. Yani bu işlem, internet üzerinden, rahatça gerçekleştirilebiliyor. Tehlike, 2008 ve öncesinde imal edilen MacBook ve iMac'lerde kullanılan iSight kameralar için geçerli. Araştırmacılar, bu araştırmalarının sonucunu bu yaz başında Apple'a ilettiklerini ama Apple'ın kendilerine geri dönmediğini de belirtiyorlar.

Okuyucu Yorumları