MacOS X Uygulamaları

Apple'ın Macintosh İşletim Sistemi için tasarlanan kullanışlı programları yazımızda bulabilirsiniz.

MacOS X Uygulamaları

Apple, 1 Nisan 1976 tarihinde Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuş olan dünyanın en ünlü bilgisayar firmasıdır. Temelleri 1984 yılında atılan ve halen o sağlam temeller üzerinde durmayı başaran Macintosh işletim Sistemi günümüzde en hızlı çalışan ve en güvenli işletim sistemi olarak biliniyor.

Şu an da Mac OS X Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış en gelişmiş ve en kolay işletim sistemidir.

Apple Mac OS X ismindeki X karakteri Roma rakamlarından seçilmiştir. Bu da bizlere on sayısını temsil eden X, Mac OS 9'dan sonra gelen işletim sistemini göstermektedir. Bu sebepten dolayı sistemin Apple tarafından öngörülen doğru okunuşu "Mac OS ten" (Mek o-es ten) şeklindedir. Türkçede ise daha yaygın olarak (Mak os iks) olarak okunur.

Sistemin aslında Unix tabanlı olması ve isminin AIX, HP-UX, IRIX, Linux, Minix, Ultrix, Xenix gibi diğer Unix sistemleri gibi X ile bitmesi ile güzel bir tesadüftür.

Mac OS X ile Günümüze..

Mac OS X ile Günümüze..

Mac OS X serisindeki işletim sistemleri isimlerini, bizim ulusal Linux işletim sistemimiz Pardus'ta da olduğu gibi kedigillerden alır. 10.0 sürümünün kod adı Cheetah, 10.1 sürümünün kod adı Puma idi. İki sürüm de Mac OS X 10.0 ve Mac OS X 10.1 olarak piyasaya sürülmüşlerdi. 10.2 sürümünden itibaren Apple işletim sistemlerini sürüm numaraları ile değil, kod adlarıyla piyasaya sürmeye başlamıştır.

Bunun sonucu olarak Mac OS X 10.2 Jaguar ismiyle, Mac OS X 10.3 Panther ismiyle piyasaya sürüldü. En son sürüm olan Mac OS X 10.4 Tiger, yeni çıkacak sürüm olan Mac OS X 10.5 ise Leopard ismiyle anılmaktadır. Apple Lynx ve Cougar markalarını da tescil etmiştir.

Apple işletim sistemi kullanım oranı ülkemizde, her anlamda daha çok tercih edilen Microsoft işletim sistemlerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Ancak son yıllarda Microsoft Windows'ta yaşanan güvenlik ve hız sorunları sayesinde MacOS işletim sistemleri daha çok dikkati çekmeye ve kullanım oranı giderek artmaya başladı.

Kullanıcılar gerek internet üzerinden gerek dergi ya da promosyon CD'lerinden Windows işletim sistemleri için tasarlanan programları ve oyunları kolaylıkla olarak bulabiliyorlar ancak MAC OS işletim sistemleri için aynı durum söz konusu değil.

Chip Online olarak MacOS işletim sistemi kullanan ve uygulama bulmakta zorlanan ya da bulduğu programın ne işe yaradığını bilemeyen daha az deneyimli Apple kullanıcıları için bir uygulamalar paketi hazırladık. Yazımızda müzik uygulamalarından, iletişim uygulamalarına, video uygulamalarından MacOS oyunlarına kadar en kullanışlı programları bulacaksınız.

Medya Oynatıcılar

Medya Oynatıcılar

VLC Player

Windows işletim sisteminde kullananların vazgeçemedikleri açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz olan bir video oynatım merkezi olan VLC Player, MPEG, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD, WMV, WMA, MP3, WAV, FLAC ve Ogg formatındaki tüm video dosyalarını kayıpsız bir şekilde oynatabiliyor.

Nerdeyse piyasadaki her video biçimini oynatmayı başarabilen program Macintosh işletim sistemlerinde de mükemmel bir performans sağlıyor.

VLC Player' İndirin

Real Player

Bundan 4-5 yıl öncesine kadar Real Player'ı sadece internet üzerindeki videoları izlemek için kullanılan bir araç olarak bilir ve kullanırdık. Ancak o günden bugüne kadar Real Player için çok şeyler değişti.

Basit bir internet video gösterimcisinin yerini daha profesyonel görünümlü ve çok daha medya biçimini destekleyen bir medya merkezi aldı. Program ile şu anda Quicktime, Windows Media, DVD gibi tüm biçimleri izleyebiliyor, 320 kbs'ye kadar hızlı ve sorunsuz Ses CD'leri yazabiliyor, 3200 civarı genel ve 60 civarı reklam içerikli radyo istasyonu dinleyebiliyorsunuz.

Dahili internet tarayıcısı, medya düzenleyici ve arşivleyicisi, oynatma listesi oluşturucusu ve daha fazlası için programı Mac işletim sisteminize kurmanızı tavsiye ediyoruz.

Real Player for Mac'i İndirin

Video Dönüştürücüler

Video Dönüştürücüler

Tube TV

Tube TV Mac işletim sistemleri için tasarlanmış bir video indirme ve biçimlendirme yazılımıdır. Tube TV ile YouTube ve Metacafe gibi video izleme sitelerindeki tüm görüntüleri bilgisayarınıza kaydedebilir ve kaydettiğiniz bu videoları flash video biçiminden kurtarıp, seri bir şekilde H.264-Codec desteği sayesinde Quick Time'ınızda izlenebilir hale getirebilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan Tube TV şu sıralar MacOS kullanıcılarının en çok indirdiği ve kullandığı uygulamalar arasında yer alıyor.

Tube TV'yi İndirin

Dr.DivX

MPEG1/MPEG2/MPEG4, VOB, MOV, FLV, AVI ve WMV medya biçimlerini destekleyen ve tüm filmlerinizi üç adımda DivX formatına çeviren program sayesinde artık videolarınız daha kaliteli ve daha derli toplu olacak. Video kaynağı olarak sadece sabit diskte kayıtlı vidolar kullanılmıyor bunun yanında Video kameralar ve TV Kartı ve Web kameradan gelen canlı görüntüleri de DivX formatında kaydedebiliyor ve bu sayede size müthiş zaman kazandırıyor. Programın MacOS için tasarlanmış olan sürümünü linke tıklayarak indirebilirsiniz.

Dr.DivX'i İndirin

Anlık Mesajlaşma Uygulamaları

Anlık Mesajlaşma Uygulamaları

Skype

Artık anlık iletişim programı Skype'ı bilmeyeniniz yoktur herhalde. Karşılıklı görüşmede yüksek ses ve görüntü kalitesi sağlayan bir telefon programı olan Skype'ı Macintosh işletim sisteminize yükleyerek her an ulaşılabilir olabilirsiniz.

Skype Mac'i İndirin

amsn

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir MSN Messenger alternatifi olan amsn sayesinde dünyanın her yerinden MSN hesabınıza ulaşabilir arkadaşlarınızla hem yazılı hem de görüntülü sohbetin keyfini yaşayabilirsiniz.

amsn'i İndirin

meetro

Meetro, bölgesel bazlı hizmetlere dayalı, çoklu iletişim ağlarını kullanan bir mesajlaşma yazılımıdır. AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, MSN Messenger ve ICQ ağları ile uyumlu Meetro'nun temel özelliği, tüm bu iletişim ağlarını tek bir program içerisinde birleştirmesinin yanı sıra, belirtilen konularda benzer ilgi alanlarına sahip diğer kişiler ile tanışma imkanı sunmasıdır.

Bu sayede internet üzerinde sizinle aynı özelliklere sahip birçok insanla tanışabilir ufkunuzu geliştirebilirsiniz. Metro ile kendi kişisel blogunuzu oluşturabilir ücretsiz bir arkadaşlık sitesi hizmeti de alabilirsiniz.

Meetro'yu İndirin

Mac OS'ta Oyun

Mac OS'ta Oyun

MacPOOL

Macintosh işletim sisteminizde oynayabileceğiniz, güzel grafiklere sahip bir bilardo oyunu olan Mac Pool ile hoş vakitler geçirebilirsiniz. Oyunun demosunu aşağıdaki linkten indirebilir, beğenirseniz de 29$'lık bir ücretle satın alabilirsiniz.

Mac Pool'u İndirin

SecondLife

Ülkemizde henüz yeterince tanınmayan ancak dünyayı kasıp kavuran Second Life ücretsiz bir yaşayan platformdur. Oyuncularının dizayn ettiği bu 3 boyutlu dünyada şu an için 327 bin nüfusa ulaşıldı. Ayda 9.95$ ödeyerek kendinize bir hayat kurabilirsiniz ya da para ödemem derseniz elleriniz cebinizde aylak aylak dolaşmak da sizin elinizde. Bu ücretsiz dünyayı MacOS kullanıcıları oldukça fazla tercih ediyorlar. Bu dünyaya katılmak için aşağıdaki linkten oyunu indirebilir ve kurabilirsiniz.

Second Life'ı İndirin

Food Force

2006 yılı içinde 100 milyondan fazla kişinin gıda ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan Dünya Gıda Programı tarafından geliştirilen proje sonucunda ortaya çıkan Food Force (Gıda Gücü) adlı oyun daha çok 8-13 yaş grubundaki çocukları hedefliyor. Oyun boyunca, çabuk ve doğru atılan her adım puanla ödüllendiriliyor. Oyun, hızlı ve doğru karar alma becerisi gerektiriyor. Mac platformunda da çalışan bu eğlenceli ve anlamlı oyunu linke tıklayarak indirebilirsiniz.

Food Force'u İndirin

Ortaya Karışık

Ortaya Karışık

Windows Media Player 9 for Mac OS X

Microsoft, Mac OS kullanıcıları içinde bir Media Player platformu oluşturmuş durumda. Media Player'ı hemen herkes tanıyor ve biliyor, bir MacOS kullanıcısı iseniz ve çeşit olsun diyorsanız Microsoft'un medya oynatıcısını Media Player 9'u sisteminize kurabilirsiniz.

Windows Media Player 9'u İndirin

Earth Explorer

Google Earth benzeri bir program olan Earth Explorer şu sıralar Mac OS kullanıcıları tarafından en çok indirilen programlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Earth Explorer sayesinde, uydudan çekilen milyonlarca resmin birleştirilmesiyle dünyanın her tarafını izleyebilirsiniz.Programın deneme sürümünü linke tıklayarak indirebilirsiniz.

Earth Explorer'ı İndirin

aMule 2.1.3

Bir P2P yani dosya paylaşım programı olan aMule sayesinde arayıp da bulamadığınız pek çok şeyi Mac OS'unuzla bulabilir ve indirebilirsiniz.

aMule'yi İndirin

EasyCrop

Mac OS'ta pratik bir fotoğraf ve resim düzenleme programı arıyorsanız, Easy Crop tam size göre. EasyCrop ile fotoğraflarınızın, resimlerinizin boyutlarını isteğinize göre ayarlayabilir ve böylece dosya boyutunu da düşürebilirsiniz.

Easy Crop'u İndirin

Download Accelerator Plus (DAP)

Dünyanın lider indirme yöneticilerinden biri olan DAP, sizlere yükleme hızlarınızda 300%'e kadar artış sağlıyor ve herhangi bir hata ile kesilen downloadlarınıza kaldığınız yerden devam etmenize olanak sağlıyor.

DAP'ı İndirin

Okuyucu Yorumları