Mahkemeden dosya paylaşımına ince ayar

Alman mahkemesinin son kararı, RapidShare'in geleceğiyle ilgili iyi sinyaller vermedi...

RapidShare kapanıyor mu?

Dosya paylaşım devi RapidShare'ın geleceği, mahkemelerden çıkacak kararı bekliyordu. Sonunda karar açıklandı.

Almanya'nın en yüksek adli makamı Supreme Court, Alman yüksek mahkemesinin RapidShare hakkında verdiği kararı onadı.

Onanan karara göre, RapidShare, kullanıcıların sisteme yüklediği dosyalardan mesul tutulamaz ancak bu dosyaların telif hakları korunan materyaller olup olmadığını tespit etmek ve internette paylaşımını kontrol ederek, yasadışı paylaşımları engellemekle yükümlü.

Mahkeme ayrıca, sitenin anonim kullanıcılar tarafından da kullanabildiğini ancak, dosyaların türü ve telif hakkı korunması konusunda gerektiğinde anonim kullanımın kısıtlanması isteniyor. Bu nedenle, kullanıcıların kimliklerini ispatlayacak bir kayıt işleminden geçmesi istenebilir.

Ancak mahkemenin kararı çok kolay uygulanabilir görünmüyor çünkü RapidShare'in dünyadaki her dosyanın telif hakkı durumunu bilmesi ve kontrol etmesi mümkün değil. Hollywood filmleri, video oyunları ve popüler şarkıların kontrolü bir derece mümkün olabilir ama sayısız fotoğraf, PDF ve benzeri döküman da sisteme hergün yükleniyor. Bunların hangisinin telif hakkı korunan materyaller olduğunu anlamak ise imkansız.

Alman mahkemesinin kararının diğer mahkemeler tarafından da örnek alınması bekleniyor. Dolayısıyla, RapidShare gibi dosya paylaşım servislerinin geleceği çok parlak görünmüyor.

Okuyucu Yorumları