Mars 2020'nin iniş konumu belirlendi!

Kızıl Gezegende geçmiş yaşam izleri arayacak olan Mars 2020 aracının nereye ineceği belli oldu!

Mars 2020'nin iniş yeri açıklandı

NASA Mars 2020 aracının iniş noktasını en sonunda açıkladı:Jezero Krateri.

Mars 2020'nin Kızıl Gezegeni ziyareti sırasında bilimsel veriler toplaması, geçmiş yaşam izleri araması ve bu sayede gelecekteki insanlı ziyaretler için gezegenin daha iyi anlaşılmasını sağlaması hedefleniyor. 5 yıllık ayıklama sürecinin sonunda NASA, kratere ve potansiyel tarihi nehir deltasına karar verdi.

Yapılan basın açıklamasında deltaların biyolojik izleri koruma konusunda çok iyi oldukları ve eğer kızıl gezegende yaşam hiç var olduysa bu kalıntıların nehir tarafından sürüklenerek deltaya bırakılmış olabileceği de belirtiliyordu.

Jezero Krateri, 3,5 milyar ile 3,9 milyar yıl öncesinde suya sahip olduğu düşünülen 500 metre derinliğinde ve 45 kilometre çapında bir çarpma krateri. Suyun Mars yüzeyinde aktığı dönemlerde bu göle ve bu gölden aktığı düşünülüyor.

Bir delta, sadece geçmiş hayatın izlerini taşıma potansiyeline değil, aynı zamanda da geçmiş taşları da bünyesinde barındırarak Mars tarihinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra bölgede geçmiş yanardağ aktivitesi de var gibi gözüküyor.

Mars 2020, daha önce Kızıl Gezegene giden ve geçmişte bu gezegende yaşam olmuş olabileceğini öneren Spirit, Opportunity ve Curiosity araçlarının keşiflerinin üzerine çalışacak. Mars 2020 geçmiş yaşam izlerinin peşinde koşacak, Mars iklimini ve kayalarını karakterize edecek ve gelecekteki insan ziyaretleri için gerekli bilgileri toplayacak. Ayrıca daha sonra gönderilecek başka bir görev tarafından toplanacak be geri getirilecek olan örnekleri de hazırlayacak.

Mars 2020'nin iniş konumu belirlendi!
Mars 2020 aracı çizimi

İniş alanı için seçim başladığı sirada düzinelerce potansiyel iniş alanı bulunuyordu. Alanlar, temel olarak bilim sel ilgi çekiciliklerini tanımlayan beş kategoriye göre incelendiler. Bu alanların sayısının dörde inmesi ardından da bilim adamları ve mühendisler bir atölye olusturarak her alanı derinlemesiye tartıştılar. Jezero bilimsel potansiyeli ile uzun zamandır favori olarak görülüyordu ancak zemininin çok çeşitli olması iniş sırasında potansiyel problemler oluşturabilecekti. NASA'dan Thomas Zurbuchen'in belirttiğine göre görevin başarısı, fotoğraflar çekip bunları harita ile karşılaştıracak ve gerekirse aracın hedefini değiştirecek "zemin-görece yönlenme" adlı yeni bir teknolojiye bağlı olacak.

Ancak NASA'nın Gezegen Bilimi Bölümü yöneticisi Lori Glaze'in belirttiği üzere Mars'ın ince atmosferi inişleri oldukça zorlu hale getiriyor ve daha önce de başarısızlıklar yaşandı. Bunların en yakın dönemde olanı, 2016 yılında bir yazılım hatası dolayısı ile gezegenin yüzeyine çakılan Avrupa Uzay Ajansı'nın Schiaparelli aracı idi...

Okuyucu Yorumları