Mars Aracı Curiosity'de Dikkat Çeken Hasar!

Yaklaşık 5 yıldır Mars yüzeyinde gezinen Curiosity uzay aracında, şimdilik çok can sıkmasa da, dikkat çekici hasarlar var!

Curiosity'de dikkat çeken hasar!

Mars yüzeyi taşlarla dolu ve bütün bu keskin taşlar, NASA'nın Curiosity aracını kötü etkiliyor. Aracın tekerlekleri oldukça sert bir madde olan katı alüminyumdan üretilmiş durumda ancak Salı günü yayınlanan yeni bir görüntü, tekerleklerde bazı kırılmalar olduğunu gösteriyor.

NASA, bu sorunları 19 Mart tarihindeki rutin kontrol sırasında fark etti. En son kontrol 27 Ocak tarihinde yapılmıştı yani bu kırılmaların oldukça yeni oldukları söylenebilir. Tekerlek problemleri yeni bir sorun değil ancak şu anda var olan hasarın fark edilebilir seviyede olduğu kesin. NASA'nın 2016 yılının başlarında aldığı görüntülerde sadece tekerleklerde çatlaklar görülüyordu.

Curiosity, 2012 yılının ortalarında yaptığı inişten beri Mars yüzeyinin yaklaşık 16 kilometresini gezmiş durumda ve ilk hasar 2013 yılı içerisinde ortaya çıkmaya başladı. Curiosity Projesi Yöneticisi Jim Erickson'ın söylediğine göre sol orta tekerlek "tekerlek-eskime noktasına yaklaşmakta" ancak "altı tekerleğin tamamı görev için planlanan tüm hedeflere ulaşmaya rahatlıkla yetecek kadar ömre sahip."

Araç şu anda Mount Sharp'ın Murray oluşumu olarak bilinen bölgesinde bulunuyor. Bu etkileyici dağ, Curiosity'nin iniş bölgesi olan Gale kraterinde yer alıyor.

NASA, Mount Sharp'ın alt seviyedeki kayalık katmanlarını incelerken aracın en azından 6 kilometre daha ilerlemesini hedefliyor. Uzay ajansı, yolculuk sırasında özellikle zorlu olan arazilerden geçmeyerek daha fazla hasar almaktan kaçınmaya çalışacak...

Okuyucu Yorumları