Mars One Venture Şirketi İflas Etti

İnsanları Mars'a götürme hayali ile kurulan şirketin iflasının fark edilmesi neredeyse bir ay aldı!

Mars'a gidiş hayali suya düştü!

İnsanlığı Kızıl Gezegen'e taşıma amacıyla kurulan bir şirket, beklendik ancak üzücü bir son ile bize veda etti. Mars One görevinin kazanç amacı güden bir kolu olarak ortaya çıkan Mars One Venture'un iflası aslında Ocak ayında gerçekleşmişti. Fakat bu durum, dikkatli bir Reddit kullanıcısının durumu fark ederek popüler paylaşım platformu üzerinde duyurmasına dek gün yüzüne çıkmamıştı.

Şirket, yakın zaman içerisinde kurulan temiz enerji odaklı şirket Ampyx Power'ın daa kurucusu olan Hollandalı girişimci Bas Lansdorp'un fikir babalığı ile ortaya çıktı. Lansdorp'un hedefi, en yakın komşularımızdan biri olan Mars'ı kolonize edebilen bir şirket kurmaktı. Bu amaçla ortaya çıkan Mars One projesi, iki kola ayrıldı: Kâr amacı gütmeyen Mars One Vakfı ve kâr odaklı çalışan Mars One Venture. İsviçre merkezli Mars One Venture, 100 milyon dolar değere sahipti ancak şirketin iflasına 15 Ocak 2019 tarihinde aynı ülkenin Basel şehrinde bulunan bir mahkeme tarafınca karar verildi. Projenin bir başka kolu olan Mars One Ventures PLC ise Birleşik Krallık merkezli ve hesaplarında 20.000 Pound'dan az bir miktar bulunduran durağan bir şirket olarak göze çarpıyor.

Mars One Vakfı hakkında ise herhangi bir veri bulunmuyor. Vakıf, ortaklarından lisans ücreti alarak gelir sağlıyordu. Engadget'a konuşan Bas Landorp, vakfın hâlâ çalıştığını ancak daha fazla yatırım almadığı müddetçe aktif olarak faaliyetlerini sürdüremeyeceğini belirtiyor. Daha fazla bilgi vermemeyi tercih eden girişimci, ortakları ile bir çözüm arayışında olduğunu ifade etti..

Lansdorp, vakfın gelirlerinin devletler ve hayırseverlerden ziyade televizyon sayesinde karşılanableceğine inanıyordu. Girişimcinin planı, Mars One projesinin dünyanın en pahalı TV programının arkasındaki isim olmasıydı. Proje Mars'ı kolonize ederken Dünya üzerindeki izleyiciler, bu süreci bir TV şovu olarak takip edeceklerdi. Mars One, bu planlar çerçevesinde geniş bir gönüllü havuzundan seçtiği potansiyel koloni üyeleri seçti ve bu kişiler hakkında belgeseller hazırladı. Bu belgeseller, projeye kaynak ayırması muhtemel katılımcıları ve yayıncıları projenin ilerleyişine kaptırmak için hazırlanıyordu.

Projenin ilerleyişi hakkında alınan son resmi haber geçtiğimiz yılın Haziran ayında projenin Phoenix Enterprises ile yaptığı iş anlaşması olmuştu. Phoenix, geçtiğimiz yıl içerisinde 14 milyon Pound değer biçilen şirkete projeye bir yıl içerisinde 12 milyon Pound'a kadar yatırım yapacağını açıklamıştı. Bu yüklü miktar, Mars One Vakfı'na lisans ücreti sağlanması, Mars One Ventures şirketinin Frankfurt Borsası'ndaki hisselerine yatırım yapılması ve kolonizasyon işlemi için gönüllülerin seçilmeye devam edilmesine ayrıldı. Gönüllü seçimi, görünüşe bakılırsa "adayların takım çalışması yeteneklerinin sınanması adına bir çöl arazisine götürülmeleri" gibi ekstrem çalışmaları da içeriyordu.

Mars One'ın "fazlasıyla yükseklerde" olarak tanımlayabileceğimiz hedefleri bir TV programının bir roket fırlatmasına kıyasla sağlayabileceği gelirin miktarı gibi sebeplerle uzunca bir süre eleştirilmişti. Öyle ki; MIT bünyesindeki araştırmacılar projenin vaatlerini masaya yatırarak Lansdorp'un planının katılımcıların hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanacağını açıkladı. Lansdorp bunun üzerine 2015 yılında Engadget'a konuşarak projenin hakkındaki soru işaretlerini ele almıştı.

Okuyucu Yorumları