Mars robotunun işletim sistemi yenilendi

Biz cep veya tabletler güncellensin diye beklerken birileri çok daha büyük güncellemelerle uğraşıyor

En büyük güncelleme!

Sadece bilgisayarlarımızın veya telefonlarımızın işletim sistemi güncellenmiyor. Mars'ta yalnız bir robot bile işletim sistemi güncellemeye muhtaç kalabiliyor!

NASA'nın nükleer güçle çalışan ve lazerli silahları olan gösterişli Mars robotu Cruiosity'nin bilgisayarları işletim sistemi güncellemesi için yeniden başlatıldı. Böylece yalnız Mars robotunun işletim sistemi 11. versiyonuna ulaşmış oldu. NASA yetkilileri, yeni güncelleme sayesinde robot kolların daha fazla hassiyet kazandığını ve veri depolama konusunda daha hızlı ve güvenli bir yöntem kullanıldığını vurguladılar.

Güncelleme aslında Kasım ayında başladı ancak NASA yeni güncellemenin sorunsuz çalışacağına emin olmak için Cuma gününe kadar test aşamasında kaldı. Ardından da bilgisayarlar tekrar başlatıldı ve Mars robotu artık işletim sisteminin 11. versiyonu ile çalışmaya başladı.

Ancak işletim sistemi yenilense de, nükleer güce sahip olduğu için çok uzun seneler boyunca çalışacağı düşünülen Cruiostiy'nin ömrü fazla uzun olmayabilir çünkü henüz sadece 1 yaşında olmasına rağmen robotun tekerlerklerinde yırtılmalar ve kopmalar gözlenmeye başladı. Birkaç sene içinde ise tekerleklerin bulunduğu yere saplanıp çıkmayacak kadar derin kırıklarla dolu olacağını düşünülüyor. O tarihten sonra ise Cruiosity sadece bulunduğu yerden NASA'ya canlı görüntü yollayan bir webcam'den ötesi olamayacak. NASA mühendisleri, robot hareketsiz kalmadan onu yüksek bir yere çıkarmayı akıl ederse, gelecek nesiller Mars'ın geniş bir alanını kapsayan manzara videolarını internetten online olarak izleyebilecekler.

Okuyucu Yorumları