Mars yüzeyinde "görünen" ilginç cisimler...

Mars'tan gelen fotoğraflarda "keşfedilen" heykeller, kemikler, kol düğmeleri ve fazlası...

Mars'taki ilginç cisimler

İnsanların pek çoğu, güzel bir uzay hikayesini severler. Bu yüzden de Mars'ta çekilen fotoğrafları inceleyip garip gözüken cisimler hakkında pek çok farklı tahmin yürütülüyor. Son zamanlarda Mars'tan gelen fotoğraflarda yürüyen bir kadın, bir tabut, bir UFO ve hatta bir top görüldüğü iddia edildi. Ancak bu cisimlerin gerçek olmadıkları; daha doğrusu bir yanılsama olduğu hemen ortaya çıktı.

Ancak Mars'ta "görülen" ilginç cisimler bu kadarla da sınırlı değil. Daha önceki yıllarda ve yakın geçmişte, tartışma yaratan benzer pek çok cisim ortaya çıktı. Bu yazımızda, Mars'ta görülen bu "ilginç cisimlere" göz atacağız...

Mars üzerindeki yüz klasiği

Mars üzerindeki yüz klasiği

NASA'nın Viking 1 yörünge aracı, 1976'da Mars'ın yakınından geçti ve şu anda simgeleşmiş olan bu fotoğrafı çekti. Bu fotoğrafta herkesi heyecanlandıran şey ise, fotoğrafın üst orta kısmında bulunan, insan yüzüne benzeyen oluşumdu. Eğer biraz hayal gücünüz var ise iki göz, bir burun, bir ağız ve ilginç bir saç tarzına sahip olan bir surat görmeniz mümkün. Hatta biraz zorlayınca genç bir Elvis Presley'e benzediğini söylemek bile mümkün. Bazı kişilerin neden bu oluşumu uzaylı yapımı bir heykel olarak düşündüğü ise açıklanması zor bir durum...

Mars yüzeyinde

NASA, Mars'taki yüz görüntüsünü açıklamasız bırakmak istemedi. Mars Global Surveyor, 2001 yılında yeni çektiği bir resim ile bu sorunu çözdü. Daha yeni, daha keskin ve daha yüksek çözünürlüklü olan bu resim, kabarcığa daha çok benzeyen, daha az belirgin bir görüntü sunmakta. Kısacası bu yüz, sadece düz bir tepe ve herhangi bir "uzaylı kutsal alanı" değil.

Mars'taki uyluk kemiği

Mars'taki uyluk kemiği

NASA'nın Curiosity aracı tarafından 2014 yılında Dünya'ya gönderilen bu fotoğrafta, insan uyluk kemiğine benzeyen bir oluşum gözükmekteydi. Bilim adamları bu ilginç şeklin, büyük ihtimalle rüzgar veya su erozyonu sebebiyle oluştuğunu söylemekteler. Eğer NASA gerçekten Mars'ta insan kalıntıları bulursa, bilim adamlarının bunu tüm güçleri ile duyuracaklarına emin olabiliriz.

Bir çörek belirir...

Bir çörek belirir...

İlk çekilen fotoğrafta bulunmayan bir cisim, aynı bölgede çekilen ikinci fotoğrafta belirmekteydi. Çörek şekilli bu cisim, aniden ortaya çıkması ile beraber yeni soruların da ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Bazı kişiler bu cismin bir çeşit uzay mantarı olduğunu düşünmekteydi ancak NASA, bu açıklamayı kabul etmedi.

NASA, bu çöreğin arkasındaki sebebi duyurduğunda ise sıkıcı derecede normal bir şey olduğu ortaya çıktı. Görünene göre araç, bu taşı üzerinden geçerken yerinden oynatmıştı. Ne yazık ki NASA henüz Mars'ta yiyecek bulmayı başarabilmiş değil.

Waffle şeklindeki ada

Waffle şeklindeki ada

Çörek şeklindeki taş insanların aradığını sunmamış olabilir ancak NASA, Mars'ta sadece bulduğu tek bir yiyecek şekilli nesne ile tartışmalara yeni bir boyut kattı. 2014'ün sonlarında Mars Reconnaissance Orbiter tarafından çekilen bir resimde, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde waffle benzeri bir ada gözükmekteydi. Bu oluşumun ise, aşağıdan lavanın ittirmesi ile ortaya çıkmış olabileceği düşünülmekte.

Mars yüzeyindeki parlak cisim

Mars yüzeyindeki parlak cisim

Hemen herkes parlak şeyleri sever. Özellikle başka bir gezegende, alakasız bir şekilde karşımıza çıktıkları zaman, bu cisimler daha ilgi çekici oluyor.

NASA'nın Curiosity aracı 2012 yılında Mars toprağına gömülü parlak bir cisim gördüğünde de olan şey tam olarak buydu. Perspektif açısından belirtmek gerekirse, resimde görülen bu alan, 4c m genişliğinde. NASA bilim adamları, bu parlak noktanın Mars jeolojisinin bir parçası olduğunu doğruladılar.

Mars'taki metal parçası

Mars'taki metal parçası

Flickr'daki Mars'ı izleyen uzay meraklılarından bazıları, Mars Curiosity'nin 2013'ün başlarında çektiği bir resmi netleştirdiler. Netleştirilmiş fotoğrafta, gezegenin yüzeyinden çıkan ve metal parçasına benzeyen bir cisim gözükmekte. Olası cevap ise, metal işleyen bir uzaylı ırkına göre çok daha sade. Bu nesne, büyük ihtimal ile bir meteor parçası veya bir yıldırım sebebiyle oluşmuş bir kabartı.

Mars ufkundaki parlak ışık

Mars ufkundaki parlak ışık

NASA'nın Curiosity aracı 2014 yılında, Mars ufkunda parlak bir noktanın gözüktüğü bir fotoğraf gönderdi. Fotoğraf, UFO meraklılarının heyecanlanması ve ışığın kaynağı hakkında tahminler yürütmesi için yeterli oldu ve internette, bu ışığın uzaylı varlığından kaynaklanabileceği konuşulmaktaydı.

NASA bilim adamı Doug Ellison, uzaylı varlığı iddialarını, bu ışığın büyük ihtimal ile bir kozmik ışın çarpması ve yüksek enerjili parçacıkların uzayda uçuşmalarından kaynaklı oluştuğunu söyleyerek sonlandırdı.

Mars aracının bir parçası

Mars aracının bir parçası

Mars Curiosity aracı, Kızıl Gezegen'deki garip bulguların pek çoğunun arkasında yer almaktaydı. Bu olayların arasında ünlü olanlardan biri ise, aracın 2012 yılında yerde, etrafına uymayan bir nesne görünmesiydi. Tahminler, Jimmy Hoffa'nın kol düğmesinden AOL CD'sine kadar geniş bir şaka yelpazesini içermekteydi.

NASA'nın açıklaması ise, çok daha sıradan bir şey olduğunu ortaya koydu. Görünene göre araç, kendi üzerinden düşen küçük bir plastik parçayı bulmuştu.

Mars'ta kadın heykeli?

Mars'ta kadın heykeli?

NASA'nın Spirit aracının 2007 yılında ilettiği bir resim, Mars yüzeyinde bulunan taş oluşumlarını göstermekteydi. Bu oluşumların arasında bulunan oldukça gölgeli biri ise, yürüyen bir insana benzemekteydi.

Popüler UFO blogu UFO Sightings Daily, bu taş formunun uzaylılar tarafından üretilmiş bir kadın figürü olduğu iddia etmekteydi. Planetary Society ise hızlı bir şekilde bu cismin optik bir yanılsama ve pareidolia (cisimlere başka anlamlar yükleme durumu) olduğunu açıkladı...

Okuyucu Yorumları