Masaüstü bilgisayarlar kökünden değişebilir!

Bugünkünden çok farklı donanımlar, komple değişen PC çalışma mantığı... İşte geleceğn PC'si...

PC'ler tamamen değişebilir!

Masaüstü bilgisayarlar tek çekirdekli işlemcilerden çok çekirdekli işlemcilere geçtiler diyebiliriz. Ancak Maryland Üniversitesi'nden Profesör Uzi Vishkin'e göre bu teknolojiden tam anlamıyla yararlanmak için bilgisayar donanımlarının tipinin değişmesi gerekiyor. Vishkin'in kendine ait yeni bir mimarisi var bile: ICE(Anında Eşzamanlı Yürütme).

Yaklaşık 50 yıldır kullandığımız bilgisayar mimarisinde, veri ve programlar bilgisayarın hafızasında tutuluyor ve işlemciyi besliyorlar. Programlar, hafızadaki yeri işlemciye gönderen ve programın çalışmasını sağlayan program sayacı sayesinde yürütülüyor.

Vishkin'e göre ise çok çekirdekli işlemcilerdeki büyük hafıza boyutları sayesinde işlemler paralel şekilde çok daha kolay, aynı anda ve tek adımda yürütülebilir; "Bir tanesinin girdisi diğerinin çıktısı olmadığı sürece, istediğiniz kadar talimatı birleştirebilirsiniz." Böylece programcı verilen iş için kaç çekirdeğin kullanılacağını düşünmek zorunda kalmayacak.

Tabi bunun için de donanım mimarisinde değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Çipler için daha yüksek bant genişliği, işlemciler ve hafıza arasında daha düşük gecikmeli ağlar, ayrıca tüm çekirdekleri kontrol edecek tek bir çekirdek gerekiyor.

Okuyucu Yorumları