Masaüstü derinliği

Windows’un iki boyutlu masaüstünden sıkıldıysanız Sphere XP ile masaüstünüzü üç boyutlu olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Masaüstü derinliği

Windows masaüstünü, ortasında sizin oturduğunuz bir Planetarium’a dönüştüren ücretsiz yazılım SphereXP, etkileyici bir çözüm sunuyor. Ancak bu sırada ekranınızda, projeksiyonun sadece tek bir parçasını görebiliyorsunuz. Eğer farenin sağ tuşunu bir süre basılı tutup masaüstünde sağa doğru hareket ettirecek olursanız, küre içerisinde dönecek ve perspektifi istediğiniz gibi değiştirebileceksiniz. Uygulamaları önceden olduğu gibi Başlat menüsünü kullanarak ya da simgelerine çift tıklayarak başlatabilirsiniz. Açık uygulamaları da SphereXP’nin masaüstünün sağ alt köşesinde bulunan küre şeklindeki görev simgesinde istediğiniz noktaya yerleştirebilirsiniz.

Ücretsiz olarak yayınlanan ve sadece 2 MB büyüklüğündeki SphereXP programını http://www.hamar.sk/sphere adresinden indirebilirsiniz. Ancak Windows XP altında çalışan programı yükleyebilmek için sisteminizde .NET Framework 2.0’ın kurulu olması gerekli. Eğer yüklü değilse program hata verecek ve sizi Microsoft’un dosya indirme sayfasına yönlendirecektir. Ayarlar penceresini kullanarak arka plan resmini ve programa ait seçim, kılavuz çizgi ve harita renklerini değiştirebilirsiniz. Ayrıca kürenin kaplama, derinlik, görünüm alanı, güncelleme sıklığı değerlerini belirleyebilir ve küreye göndermek için bir kısayol tuş birleşimi atayabilirsiniz. Run on startup seçeneğini işaretleyerek Windows açılışında otomatik yüklenmesini, Show map seçeneğini işaretleyerek haritanın görüntülenmesini ve Snap to grid ile nesnelerin kılavuz çizgilere hizalanmasını sağlayabilirsiniz. Son olarak Ok düğmesine tıklayarak, yaptığınız değişiklikleri uygulayabilirsiniz.

Programın kullandığı arka plan resmi birçok farklı grafik dosyasından oluşuyor ve söz konusu dosyalar programın kurulum klasöründeki “\backgorund\Default” alt klasöründe saklanıyor. Ayrıca http://www.hamar.sk/sphere adresindeki “SKYBOX WALLPAPERS” başlığı altından farklı arka plan resimleri de bulabilirsiniz. Buradan istediğiniz arka plan resmini ilk olarak ZIP dosyası olarak kaydetmelisiniz. Kaydettiğiniz arka plan resmini kullanmak için yağmanız gereken tek şey ise söz konusu arşiv dosyasını “\backgorund\Default” klasörüne açmak.

KISAYOL TUŞLARI

Ctrl: Seçili nesnenin yönlendirilmesi ve gösterilmesi
Shift: Seçili nesnenin taşınması ve yakınlaştırılması
Tab: Görev simgesinin görüntülenmesi
Farenin sol tuşu: Nesnenin seçilmesi, taşınması ve etkinleştirilmesi (Çift tıklama)
Farenin orta tuşu: Görünümün yönlendirilmesi, yakınlaştırılması
Farenin sağ tuşu: Seçili nesnenin yakınlaştırılması, yönlendirilmesi, nesne menüsü

Okuyucu Yorumları