Masaüstü işlemcilere 64-bit desteği geliyor

Intel, masaüstü bilgisayarlara eğlence ve BT avantajlarını getirecek olan beş yeni işlemcisini duyurdu.

Masaüstü işlemcilere 64-bit desteği geliyor

Yaygın olarak kullanılan Intel® 925/915 Express yonga seti ailesi ile bir arada kullanıldığı zaman, yeni işlemciler performansın artmasına ve bilgi işlem platformları için yanıt süresinin iyileşmesine yardım ediyor.

Intel, Hyper-Threading (HT) teknolojisini destekleyen Intel® Pentium® 4 İşlemci Extreme Edition 3.73 GHz’i ve yine HT Teknolojisini destekleyen Intel Pentium 4 İşlemci 6xx serisinden dört yeni işlemcisini pazara sunuyor. Bu yeni işlemciler, Intel’in yüksek performanslı masaüstü işlemci ailesinin son üyelerini oluşturuyor.

Tüm yeni işlemciler, Intel® Extended Memory 64 Teknolojisi (Intel® EM64T) yoluyla 64-bit belleği adresleyebiliyor. Intel, yıl içinde çıkarılacak Intel® Celeron® D işlemci serisi de dahil olmak üzere çıkaracağı her yeni masaüstü işlemci sürümünde EMT64T’yi de sunmayı planlıyor.

Intel Masaüstü Pazarlama ve Stratejik Planlama Genel Müdürü Rob Crooke, “Intel, insanların bilgisayarlarını kullanırken en çok ihtiyaç duydukları zengin içerikli medya kullanımı, arkadaşlar ve aile üyeleri ile iletişim ve ofiste verimlilik gibi alanlarda gelişmeyi sağlayan özelliklere sahip yeni platform özellikleri sunmaya devam ediyor.
Dijital ev ve ofise yönelik yazılımlar geliştikçe ve performans ihtiyacı arttıkça, bu yeni gelişen kullanım modellerinin avantajından yararlanmak için Intel EM64T tam zamanında geliyor” diye belirtiyor.

Kullanıcılar, bilgisayarları eğlenmek, dünyanın başka yerlerindeki bilgisayar kullancılarıyla iletişim kurmak, oyun oynamak veya dijital video ve fotoğrafları düzenlemek için her geçen gün daha da fazla kullanıyorlar. Kullanıcıların, yüksek tanımlı (HD: high-definition) video, ses ve 3 boyutlu görüntü alanlarındaki yazılımlardaki gelişmelerden yararlanmalarını sağlayan Intel’in yeni işlemcileri, Intel EM64T desteği de sağlıyorlar, böylece Intel işlemcilerine dayanan bir çok bilgisayarın 64-bit bilgi işlemin özelliklerini kullanması söz konusu oluyor.

Intel Pentium 4 Processor 6xx serisi işlemciler, Enhanced Intel SpeedStep® Teknolojisi (EIST) ile masaüstünde enerji tasarrufu da sağlıyor. Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisinde kullanılan teknolojiye benzer şekilde EIST de, işlemcinin kullandığı ortalama enerji miktarını azaltarak enerji tasarrufu sağlayabiliyor.

Yeni işlemciler, çıkacak olan Microsoft* Windows® XP Professional x64 Edition işletim sistemini destekleyecek ve kullanıcıların 64-bit bilgi işlemin faydalarından yararlanmasını sağlayacak.

Microsoft Windows Ürün Pazarlama Grubu Genel Müdürü Brad Goldberg, “Microsoft, Intel ile birlikte endüstrinin 64-bit bilgisayar teknolojisine geçişine öncülük etmekten onur duyuyor. Kullanıcıların 32-bit uygulamalarına yaptıkları yatırımı korurken, yeni 64-bit özelliklerini de kullanmasına izin verecek olan güçlü bir 64-bit istemci bilgisayar platformunu oluşturmak için yakın bir çalışma içindeyiz” diyor.

HT Teknolojisini destekleyen Pentium 4 Processor Extreme Edition 3.73 GHz, işlemcide büyük miktarda verilerin işlenmesini gerektiren yüksek tanımlı video ve oyun gibi uygulamaların performansını artıracak şekilde, 1066 MHz hızında sistem veriyoluna ve 2 MB’lık L2 ön belleğe sahip.

HT Teknolojisini destekleyen Intel Pentium 4 Processor 6xx serisi de 3.6 GHz hızında çalışıyor ve 800 MHz’lik sistem veriyoluna, 2 MB’lık iki katına çıkarılmış L2 önbelleğe ve Enhanced Intel SpeedStep® Teknolojisine (EIST) sahip. Bu enerji tasarrufu özelliği, Windows XP Service Pack 2 tarafından da destekleniyor. Ayrıca, daha büyük olan L2 ön bellek, performansı artırma potansiyeline sahipken, Execute Disable Bit teknolojisi de, Windows XP Service Pack 2 ile birlikte belirli tipte virüslerden daha iyi korunmayı sağlıyor.

Intel’in 2004 yılında pazara sunduğu işlemcilerin üçte ikisi HT Teknolojisine sahipti ve 2005 yılında çıkacak olan çift çekirdekli platformlar için güçlü bir altyapı oluşturmak amacıyla, HT özelliğini destekleyen pek çok geliştirme araçları, yazılımları ve programları tanıttı.

Bu yeni işlemcilerle Intel, ödüllü Intel® 925/915 Express yonga seti ailesini genişleterek ve yeni PC’ler için güçlü bir platform tabanı sağlayarak, 2005’te dijital ev ve dijital ofisler için yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyor.

Okuyucu Yorumları