Meğer Dünya'da yaşam varmış!

Garip ama gerçek: Bilim adamları, Dünya'da yaşam olduğunu, uzun araştırmalarla keşfetti!

Dünya'da yaşam bulundu!

Hüseyin Cem Köylü

Astronomlar Ay'ın Dünya'dan gelen ışığı yansıtmasını gözlemleyerek "gezegenimizde yaşam olduğunu" keşfettiler... Bunun saçma olduğunu düşünüyorsanız bir daha gözden geçirin, çünkü bu yöntem gezegenlerde yaşam olup olmadığını bulmanın yeni bir yolu olabilir.

ESO'nın Çok Büyük Teleskop'unu (VLT) kullanan araştırmacılar, soluk dünya ışığından yararlanarak çeşitli gazların belirli kombinasyonları gibi organik yaşamın işaretlerini aradılar. "Dünya ışığı gözlemi adını verdiğimiz bir teknik kullanarak, Dünya'yı sanki bir dış gezegenmiş gibi gözlemledik" diyor ESO'dan Michael Sterzik ve devam ediyor: "Dünya'ya gelen Güneş ışığı Ay'a yansır. Ay'ın yüzeyi de, sanki devasa bir ayna gibi, bu ışığı (dünya ışığı) bize geri yansıtır. İşte bizim de VLT ile gözlemlediğimiz bu."

Geleneksel yöntemlerle bazı yaşam izlerini bulmak hiç kolay değil; fakat ekibin yeni spektropolarimetri yaklaşımı çok daha hassas. Işığın farklı renklerde ne kadar parlak yansıdığına bakmanın yanı sıra, ışığın polarizasyonunu da gözlemliyorlar.

Araştırmanın tüm detayları, haberimizin ikinci sayfasında...

Bu "keşif" bize ne sağlayacak?

Bu

"Bir gezegenden yansıyan ışık polarizedir, oysa doğrudan bir yıldızdan gelen değildir" sözlerini kaydediyor Kuzey İrlanda'daki Armagh Gözlemevi'nden Stefano Bagnulo ve ekliyor: "Yani polarimetrik teknikler göz kamaştırıcı yıldız ışıkları arasındaki sönük gezegen ışıklarını ayırmamıza yardım ediyor."

Araştırmacılar sözlerine, Dünya'dan yansıyan silik ışıktaki yaşam izlerinin çok kuvvetli olarak gözüktüğünü ve yeni tekniğin gücünü kanıtladığını söylüyorlar. Ayrıca araştırmacılar, Dünya'nın atmosferinin bölge bölge bulutlu olduğunu da tespit edebildiler, bunun büyük kısmı okyanuslar üzerindeki bulutlardı ve bu da bitki örtüsü olduğunun önemli bir belirtisi. Hatta, Dünya'nın farklı bölgelerinden değişik zamanlarda Ay'a yansıyan ışıklardaki değişimi ölçerek bulut ve bitki örtüsündeki değişimleri fark edebildiler.

"Güneş sisteminin dışında yaşam bulabilmek iki şeye bağlıdır: Baktığınız yerde yaşam olması ve onu fark edebilecek yeterli teknik kabiliyete sahip olmak" diyor Tenerife'deki Instuto de Anstrofisica de Canarias'dan Enric Palle ve ekliyor: "Bu çalışma, yeterli teknik kabiliyete ulaşmak için atılmış önemli bir adım."

Okuyucu Yorumları