Meğer tek casus cep iPhone değilmiş!

Her adımınızı takip eden tek casus cebin iPhone olduğunu mu sanıyorsunuz? O kadar de emin olmayın...

Meğer iPhone yalnız değilmiş!

Apple'ın, iPhone ve 3G'li iPad'lerle her adımımızı takip ettiğinin ortaya çıkması, kuşkusuz bu haftaya damgasını vuran olayların başında geliyordu. Ama ortaya çıkan yeni bir gerçek, konunun uzun süre kapanmayacağını ispatlıyor: Sadece Apple değil, Google da, Android ceplerle kullanıcıları takip ediyormuş!

WSJ'ye konuşan güvenlik analisti Samy Kamkar, kendi kullandığı HTC markalı Android telefonun da, iPhone'a benzer biçimde konum bilgisini kaydettiğini ve bu bilgileri Google'a gönderdiğini belirlediğini söyledi.

Geliştirici Magnus Eriksson'un söyledikleri de Kamkar'la uyuşuyor. Eriksson'a göre aradaki fark, Android'de bu bilgilere ulaşmanın, iOS'ta ulaşmaktan çok daha zor olması. Android'de de, iOS'ta olduğu gibi Root yetkisi gerekiyor ve asıl önemli olan, dosyaya sadece telefon üzerinden ulaşılabiliyor. Toplanan bilgiler "/data /data /com.google.android.location /files" konumundaki cache.cell ve cache.wifi dosyalarında saklanıyor.

iPhone – Android farkı ve korunmanın yolu!

iPhone – Android farkı ve korunmanın yolu!
Uyarı ekranını daha büyük görmek için resmin üzerine tıklayın...

Bir diğer geliştirici, Mike Castelman ise, iOS ve Android'in topladığı bilgilerin farklı olduğuna vurgu yapıyor. Castelman'a göre iOS, ilk kurulduğu andan itibaren her türlü konum bilgisini hafızasında saklıyor. Android ise bu işi belli bir limit dahilinde yapıyor. Limite ulaşıldığında kaydedilen her yeni veri, en eski verinin silinmesiyle kayda alınıyor.

Konum bilginizin kaydedilmesini istemiyorsanız, "Ayarlar/Konum ve güvenlik/Kablosuz ağları kullan" kutucuğundaki işareti kaldırmanız yeterli...

Google'dan gelen açıklama ise bu bilgilerin habersiz olarak toplanmadığı ve kullanıcıların izni olduğu sürece toplandığı yönünde. Ayrıca bu bilgilerin anonim olduğunun ve hangi kullanıcıya ait olduğunun kesinlikle toplanmadığının da altı özellikle çiziliyor. Ve doğruyu söylemek gerekirse, bu savunma doğru...

Eğer Android cihaz kullanıyorsanız, "Kablosuz ağları kullan" seçeneğini işaretlediğinizde konum verilerinin toplanacağına dair bir uyarı alacaksınız. Bu uyarıyı kabul ettiğiniz sürece, bilgilerin toplanmasını da kabul etmiş oluyorsunuz.

Okuyucu Yorumları