Mesaj yazarken sonuna nokta koyuyor musunuz?

Yazdığınız bir mesajın sonuna nokta koyuyor musunuz? Eğer koyuyorsanız, bizce hemen vazgeçin!

Tek bir noktanın yaptıkları..

Mesajları nokta koyarak bitirmek gramer açısından doğru bir hareket olabilir. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, mesajlarınızı nokta ile bitirmek soğuk ve samimiyetsiz bir etki bırakıyor.

Binghamton Üniversitesi'nden Celia Klin yaptığı araştırmada, sonuna nokta konulan mesajların alıcı üzerinde içten olmayan, soğuk bir etki bıraktığını gözlemledi. Deneye katılan kişilere dönüşümlü olarak noktalı ve noktasız şekilde biten iletiler okutulduğunda, denekler elektronik ya da el yazısıyla nokta ile biten mesajları nokta kullanılmayanlara göre daha daha soğuk ve samimiyetsiz bulduklarını belirtiyor.

Klin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Mesajlaşmak yüz yüze sosyal etkileşimin taşıdığı birçok ipucunu barındırmıyor. Mesela konuşurken insanlar birçok mesajı göz kontağı kurarak, yüz ifadelerinden, ses tonundan, duraklamalardan anlayabiliyor. İnsanlar bu yeteneklerini mesajlaşırken doğal olarak kullanamıyor. Bu açığın yerini doldurmak için elektronik ifadelerden, imla hatalarından ve çalışmamızın ortaya çıkarttığı üzere noktalama işaretlerinden faydalanıyor" dedi.

Mesajlaşmak günlük yaşamımızın vazgeçilmez iletişim yöntemlerinden biri haline gelirken, bu tarz yönlerinin ortaya çıkartılması büyük önem taşıyor. Hangi platformu kullanıyor olursanız olun mesajınızın karşıdaki kişi üzerinde nasıl bir etki bıraktığına dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

Okuyucu Yorumları