Meta'nın yapay zekası tuzağa düştü, Zuckerberg için inanılmaz şeyler söyledi

Meta'nın yapay zekası BlenderBot'un, manipüle edildiğinde kolaylıkla Mark Zuckerberg hakkında kötü şeyler söyleyebileceği kanıtlandı.

Meta'nın yapay zekasını da tuzağa düşürdüler

Görünene göre Meta’nın yapay zekasına CEO Mark Zuckerberg hakkında doğru soruları doğru zamanda sorarsanız, istediğiniz iyi veya kötü cevabı almanız mümkün. Başka bir deyişe yapay zekayı kolaylıkla manipüle edebiliyorsunuz.

BBC ve Insider gibi pek çok farklı haber kaynağı, BlenderBot 3 ile yaşadıkları deneyimleri anlattı ve internet üzerindeki pek çok kaynakta da görebileceğiniz gibi BlenderBot’u yaratıcısına karşı çevirmek ve onları “ürpertici” veya güvenilmez olarak tanımlamalarını sağlamak oldukça kolay.

Tabii ki bu açıklamalar BlenderBot veya Zuckerberg’e karşı kullanılabilecek argümanlar olarak görülmemeli çünkü chatbot'ların büyük bir kısmı kendi fikirlerine sahip değil ve bunun yerine internetteki muazzam veri depolarını kullanarak diğer insanların düşüncelerini tekrarlıyorlar.

BlenderBot, şu anda araştırma amacıyla kullanılan bir Meta AI deneyi olarak tanımlanabilir. Bu AI chatbot, insanlardan geliyor gibi gözükebilecek büyük bir dil veri seti ile eğitiliyor ve belirli gerçekçi bilgiler için istekler de bu sorulara cevap verme eğitiminin içerisinde yer alıyor. Uzun süreli hedef, pek çok farklı konuda gerçekçi doğrulukla sohbet edebilecek bir sanal asistan geliştirmek olarak görülüyor. Kısa süreli hedef ise BlenderBot’u gerçek insanların karşısına çıkartarak nasıl zorlayabileceklerini ve “bozabileceklerini” görmek. Şimdilik pek çok kişi bu imkanı BlenderBot’u geliştiricilerine karşı fikirler söylemesi için kullanıyor gibi gözüküyor.

Meta, Microsoft’un AI chatbot’u Tay ile yaşadığı sorunları yaşamak istemediğinden dolayı bot’un aşağılayıcı ve saldırgan şeyler söyleme yeteneğini kısıtlamaya çalıştı. BlenderBot, eğer sohbet hassas bir konuya çok yaklaşırsanız konuyu değiştiriyor. Ancak bunun dışında, eğer BlenderBot ile yeterince konuşursanız, kendisini çıkmaza sokabiliyor ve Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi milyarderlerin sosyalizmin başarısının büyük kanıtları olduğunu söyletebiliyorsunuz.

Ne yazık ki BlenderBot şu anda ülkemizde kullanılamıyor...