Microsoft'a Bir Ceza Daha

Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım firması Microsoft ile Sun firması arasında 3 yıldır devam hukuk savaşını Sun firması kazandı. Microsoft, Sun firmasının ürün olan Java yazılımında değişiklik yaptığı için firmaya 20 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Microsoft'a Bir Ceza Daha

Sun firması, Microsoft aleyhine 1997 yılında, kendi ürettiği Java yazılımında sözleşme hükümlerini ihlal ederek haksız yere değişiklik yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı. Sun, Microsoft'un yaptığı değişiklikle Java'yı sadece Windows işletim sistemiyle çalışır hale getirdiğini de savunuyordu.

Bilgisayarlar için güçlü server'ların (sunucu) yanı sıra ilginç yazılımlar da üreten Sun firması, ABD Adalet Bakanlığı'nın Microsoft firmasına karşı açtığı anti-tekel mücadelesinde en önemli rollerden birini üstlendi. Hatırlanacağı gibi söz konusu davada yargıç, Microsoft'un 2 ayrı şirkete bölünmesine karar vermişti. Taraflar arasında varılan son anlaşmayla Microsoft firması, Java yazılımını 7 yıl süreyle İnternet Explorer adlı internet tarayıcısında kullanma hakkına kavuştu.

Microsoft firmasını eleştirenler, Bill Gates'in adamlarının, bu güçlü programı, sadece Windows ile çalışır hale getirmeye çalıştıklarını, böylece yeni bir tekel daha yaratmak istediklerini savunuyor. Java yüzünden Sun firmasıyla başı derde giren Microsoft, onun yerini almak üzere "C sharp" olarak adlandırılan benzer bir program geliştirmişti.

Bilgi: www.microsoft.com

Okuyucu Yorumları