Microsoft'a ilk destek Firefox'tan geldi...

Firefox cephesi Google'ı yerden yere vurdu Internet Explorer'a büyük destek verdi. Peki hangi konuda

Ve Firefox Google'a çattı!

Google, Internet Explorer'ı 10 kat hızlandırdı haberinde detaylarını bulabileceğiniz yeni Chrome Frame üzerine tartışmalar sürüyor.

Google Chrome Frame, Internet Explorer'ın render ve JavaScript motorlarını kendi motorlarıyla değiştirerek hız kazandırıyor. Ayrıca HTML 5 standardını ekliyor.

Microsoft saflarında tartışmaya en son katılan ise şaşırtıcı bir şekilde Mozilla oldu. Firefox'un yaratıcısı Mozilla, bu çıkartılan eklentiyi ve arkasındaki düşünceyi eleştiriyor.

Mozilla mühendislik başkan yardımcısı Mike Shaver, Google gibi kendisinin de IE'nin Chrome, Safari, Firefox ve Opera gibi hızlı çalışacağı bir dünya istediğini belirtiyor. Ancak bunun yolunun Chrome Frame olmadığı konusunda kesinlikle kararlı.

Internet Explorer sakatlanıyor

Internet Explorer sakatlanıyor
İnternet Explorer'ın özellikleri bu eklentiyle sakatlanıyor

"Chrome Frame'i Internet Explorer içerisinde çalıştırmak, tarayıcının pek çok özelliğini kullanılamaz hale getiriyor. Kullanılamaz hale getirmediği özelliklerin de etkinliğini düşürüyor. Bu özellikler arasında "Private Browsing Mode" yani gizli sörf, güvenlik kontrolleri, hızlandırıcılar, eklentiler ve erişilebilirlik desteği yer alıyor."

Bu uzun liste Internet Explorer'ın Chrome Frame tarafından aslında sakatlandığını gösteriyor.

Shaver'ın görüşünü Mozilla şefi Mitchell Baker da destekliyor. Baker Google'ın eklentisinin interneti birleştirmek yerine böldüğünü düşünüyor ve "Chrome Frame'in istenmeyen etkileri var" diyor. Baker "Olumlu etkilerin kalıcı olmayacağını ve bununla birlikte Chrome Frame'in artan bölünme ve biz internet geliştiricileri için kontrol kaybıyla sonuçlanacağını öngörüyorum" diyor.

Her şey Google Wave için

Her şey Google Wave için
Google Wave çalışmak için HTML 5 gerektiriyor

Peki Google'ı buna zorlayan ne oldu? Microsoft sonunda HTML 5 çabalarına katılırken, Internet Explorer halen HTML 5 desteğine sahip değil. Google Wave ise çalışmak için buna ihtiyaç duyuyor. IE'nin en yaygın internet tarayıcı olduğu düşünülürse, Google'ın düştüğü güç durumu anlamak kolaylaşıyor.

Internet Explorer kullanıcıları Google Wave kurmak istediklerinde ya IE'den vazgeçmek ya da IE'ye Chrome Frame kurmak zorundalar. Google bununla kalmayarak diğer geliştiricileri de yazılımlarını Chrome Frame içinde çalışacak şekilde ayarlamaya çağırdı.

Microsoft bu eklentinin güvenlik açıklarına yol açabileceğini belirtti. Saldırı alanının iki katına çıktığı belirtildi. Chrome Frame haberinden Microsoft'un karşı çıkışını okuyabilirsiniz.

Standart savaşları

Standart savaşları
HTML 5'de bölünme olursa

Mozilla'nın karşı çıkma sebebi ise güvenlik açığından çok daha önemli. Farklı internet sitelerinin ve hizmetlerin, değişik standartlara ve özelliklere göre ayarlanmasıyla, mesela Chrome Frame için ayarlanmasıyla internet bölünebilir.

Kullanıcılar bugünlerde bütün tarayıcılarla standart sorunu yaşamadan internet sitelerinin büyük çoğunluğunu kullanabiliyor Google'ın öne geçmek için bu şekilde davranması ise bazı sitelerin yeni standartlara daha önce geçmesine, bazılarının geçmemesine sebep olacak Sonuçta farklı tarayıcılarla açılabilen internet siteleri ortaya çıkacak. Kullanıcıların gezebileceği siteler, kullandıkları tarayıcı tarafından kısıtlanacak.

Mozilla'dan Mike Shaver diyor ki "Bu daha önce tekrarını gördüğümüz bir problem Flash'ta Silverlight'ta ve Java'da bunu yaşadık Bunun HTML 5'te gerçekleştiğini görmek istemiyoruz."

Bununla da kalmıyor: "Chrome Frame kurulu bir IE ile gezerken şifreler ve ayarlara, kişiselleştirmeye ne olacak belirsiz. Bir siteyi yer imlerine ekleyince iki render motoru da bunu görebilecek mi? Bazı parçalar bağlıyken, bazı parçalar kopuk olacak. Sonuçlar ve işlemler birbirine girecek. Kafalar çok karışacak" diyor.

Ya Facebook da yaparsa?

Ya Facebook da yaparsa?
Facebook da kendi eklentisini yaparsa, ya herkes yaparsa neler olur?

Sonrasında ise Google'ın çizdiği yolu başkaları da takip ederse neler olabileceğine değiniyor. "Google gibi tarayıcı içinde tarayıcı eklentilerinin Facebook gibi siteler için çıktığını da bir düşünün. Bunu Apple'ın kendi siteleri için geliştirdiği eklenti takip etsin. Bütün bu eklentiler bir tarayıcıya eklendiğinde ortaya bir tarayıcı çorbası çıkacak. Kullanıcının hareketlerine önceden belirlenebilmiş sonuçları alamayacağı açık. İnternet daha az bilinir, daha az anlaşılabilir ve daha az idare edilebilir olacaktır."

Google henüz Mozilla'nın iddialarına karşılık vermiş değil. Google, Internet Explorer'ı 10 kat hızlandırdı haberinde yer verdiğimiz savunma dışında yeni bir açıklama henüz yok.

Sonuçta Mozilla güvenlik risklerine pek değinmiyor. Mozilla'ya göre eklenti tamamen kötü bir fikir ve oluşturacağı örnek internette sörfün geleceğini olmsuz etkileyecek. Kullanıcılar internette gezinirken standart farklılıklarıyşa boğuşmak zorunda kalacak be her şey kısıtlanmış olacak. Mozilla böyle bir eklenti çıkacağına, kullanıcıların Chrome kurmaya yönlendirilmesinin daha sağlıklı bir çözüm olacağını düşünüyor.

Ama ok yaydan çıktı bir kez...

Okuyucu Yorumları