Microsoft'a Linux darbesi!

Linux'u yazarak zaten Microsoft'a ilk darbesini vuran dev isim, ikinci darbesini bakın nerede vurdu!

Microsoft'a Linux darbesi!

Hüseyin Cem Köylü

Açık kaynaklı işletim sistemi Linux'u yazarak, Microsoft'a ağır bir darbe vurmuş olan Linus Torvalds, şimdi de Microsoft'un Google Android ve diğer Linux versiyonlarına karşı açmış olduğu patent davasında ifade vererek bir darbe daha indirdi.

Microsoft, çoğu Android üreticisinin, işletim sistemi dizaynıyla ilgili kendi patentlerini kullandıkları ve dolayısıyla bu patentler karşılığında lisans ücreti ödemeleri gerektiği şikayetinde bulunmuştu. Bu üreticiler arasında Motorola da vardı ve Ekim 2010'da Microsoft, Motorola'yı federal mahkemeye ve A.B.D Uluslararası Ticaret Komisyonu'na (ITC) şikayet edip dava açmıştı.

Aralık ayında, Microsoft'un şikayetini haklı bulan ITC idari yargıcı Theodore R. Essex, Motorola'nın 4 adet Microsoft patentini ihlal ettiğine karar vermişti. Mahkemede ifade veren Torvalds ise, yargıcın verdiği kararın yanlış olduğunu savundu: "Motorola, bahsedilen patentin içeriğiyle ilgili benim yazdığım bir yazıyı buldu..Ve benim yazım, Microsoft'un patent aldığı tarihten 3 sene önce yazılmıştı."

Peki bu ifade neleri değiştirecek? Haberimizin ikinci sayfasında...

Peki bu ifade neleri değiştirecek?

Peki bu ifade neleri değiştirecek?

Microsoft avukatları bunun üzerine konuyu değiştirmeye çalıştılar ve patent tarihi hakkında net olmayan açıklamalarla bulundular, Microsoft sözcüsü ise konu hakkında yorum yapamadı.

ITC'nin ifade hakkındaki ilk tepkisinin destekler nitelikle olduğunu belirten Oblon hukuk şirketinin ortağı Eric Schweibenz, ITC'nin bir mahkemeden çok ticaret kuruluşu olduğunu fakat bu ifadenin kesinlikle federal mahkeme tarafından dikkate alınacağını söyledi.

Alman hukuk uzmanı Florian Müller ise, ifadenin çok etkili olduğunu fakat dava sonuçlanmadan kesin konuşulamayacağını söyledi ve ekledi: "Microsoft'un elinde daha pek çok patent var ve bu davada diğer patentlerini kullanarak yine kazanma ihtimali var."

Okuyucu Yorumları