Microsoft'a WGA yüzünden dava açıldı

Görevi korsan Windows yakalamak olan Microsoft Windows Genuine Advantage hakkındaki ağır iddialar...

WGA ne yapıyor?

Microsoft, Windows Genuine Advantage yüzünden dava edildi. 2006 Nisan'ında açılan davada programın yasaları çiğnediği iddia ediliyordu ve bu dava zamanla benzer davaların birleştiği büyük bir davaya dönüştü.

WGA'yı korsan kullanıma karşı bir uygulama olarak tanımlamayan ve güncellemelerde yüksek öncelikli bir hale getiren Microsoft, bu uygulamanın kullanıcıların bilgisayarlarında ne yaptığını açık bir şekilde açıklamamakla suçlanıyor.

WGA iki parçadan oluşuyor, bunlardan biri işletim sisteminin orijinal olup olmadığını belirliyor. Diğeri ise bilgisayardan topladığı bilgileri Microsoft'a yolluyor. İddialara göre ek bir parça ise PC'ler hakkında günlük bilgi iletiyor.

Microsoft'a yönelik iddialar böylece iki şekilde özetleniyor. Kullanıcıların özel tanımlama bilgilerini aktarmak ve programın aslı yaptığı işi kullanıcılara açıklamamak, kullanıcıları yanlış yönlendirici ve eksik bilgi ile kandırmak. Bundan doğan hasarların ise 5 milyon dolar olduğu iddia ediliyor.

Peki bu konuda Microsoft ne diyor?

Microsoft'un WGA tanımı

Microsoft'un WGA tanımı
WGA kullanılan yazılımın orijinal mi, yoksa korsan mı olduğunu anlamaya yarıyor

Davada kanıt olarak sunulan alıntılardan biri Microsoft Genuine Windows Direktörü David Lazar'dan:

"Sistem, kurulu bilgisayar sisteminin özel karakter özelliklerini tespit ediyor. Bununla birlikte bir yazılım anahtarı ekiyor. Sistem güncellemeler için kontrol ettiğinde bu anahtar Microsoft tarafından okunabiliyor. Bu anahtarı silmenin tek yolu format atmak. Bu anahtar kişileri değil, sistemleri tanımlamakta kullanılıyor. Gizlilik sözleşmemize dönersem, kullanıcıların kimliği üzerine hiç bir bilgimiz yok. Bu yüzden de kullanıcıların bu anahtarın kullanımı konusunda endişe etmelerine gerek yok."

Davacıların iddiasına göre bu açıklama doğru değil ve WGA doğrulama her gün pek çok hassas bilgiyi Microsoft'a iletiyor. Toplanan bilgilerin arasında kullanıcıların Internet Protokol adresinin ve alan adı sunucusunun IP adresinin de yer aldığı kaydediliyor.

Okuyucu Yorumları