Microsoft Azure: Ne zaman, nerede, ne kadar?

Microsoft Azure işletim sistemi nerede, ne zaman, ne kadara hizmete girecek? Cevaplar burada...

Windows'un bulut hali!

Cloud Computing nedir, ne değildir? Ayrıntılı CHIP Online incelemesi için tıklayın...

Microsoft, Azure bulut bilgi işlem altyapısını nasıl ve ne fiyattan hizmete sunacağını açıkladı, üç farklı fiyat modeli olacak. Bu üç fiyat modelini Microsoft Genel Menajeri Doug Hauger açıkladı. Bunlardan ilki ne kadar kullanırsan o kadar öde şeklinde işliyor. İkinci seçenek abonelik sistemi, üçüncüsü ise çoklu lisans sistemi. Üçüncü seçenek sayesinde müşteriler Azure'u mevcut Microsoft anlaşmalarına dahil edebilecekler.

Kullanım fiyatlandırmasında saat başı 0.12 dolar altyapı ücreti, 0.15 dolar gigabyte başına veri depolama ücreti ve depolama amaçlı işlemlerde 10.000 işlem için 0.10 dolar. SQL Azure için bir bulut bilgi işlem veritabanı 9.99 dolar. Bu paket 1 Gb veritabanı için. Business Edition ise 99.99 dolar olacak ve 10 GB ilgili veritabanı tutacak.

Bulut bilgi işlemde kullanılan geliştirici araçları olan .NET hizmetleri için 100.000 mesaj işlemi için 0.15 dolar fiyat biçiliyor. Buna Service Bus mesajlarını ve Access Control jetonları da dahil. En önemli masraflardan biri olan bant genişliği ise üç hizmet için de gelen Gb başına 0.10 dolar, giden bilginin GB'ı için de 0.15 dolara mal olacak.

Kasım ayına kadar herkes ücretsiz kullanabilecek. Microsoft Profesyonel Geliştiriciler Konferansı'ndan sonrasında ise bu fiyatlar devreye girecek. Microsoft böylece insanlara bu yeni konsepti deneme ve alışma şansı sunuyor.

Azure Türkiye'de de olacak mı?

Azure Türkiye'de de olacak mı?
Bulut işletim sistemi Azure'un detayları... Tıklayın...

Peki bu hizmet nerelerde olacak? Altyapı Amerika, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Hindistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere'de aktif olacak ve yerel para birimleri üzerinden ücretlendirilecek.

Bunu 2010 Mart'ında Brezilya, Şile, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hong Kong, Bulgaristan, İsrail, Güney Kore, Malezya, Meksika, Polonya, Puerto Rico, Romanya, Singapur ve Tayvan izleyecek. Diğer ülkelere ise, mesela Türkiye'ye daha sonra gelecek.

Microsoft böylece hem bulut bilgi işlem hizmeti sunacak, hem de şirketlerin kendi güvenlik sistemlerinin korumasında, kendi bulut bilgi işlemlerini kurmalarını sağlayacak araçları sağlayacak. Microsoft yazılım devi olmayı sürdürürken, Azure sayesinde hizmet sağlayıcı yönünü de geliştirerek daha esnek bir şirket haline gelecek.

Okuyucu Yorumları