Microsoft bir vuruyor, bir seviyor!

Microsoft şaşırtıyor: Linux kullanan ve açık kaynak kodlu projeler yapanların kafası iyice karıştı!

MS bir vuruyor, bir seviyor!

Microsoft, açık kaynak ve muadil yazılım şirketlerinin bir arada açık kaynak kodlu çalışmalar yürütebileceği bir platform kuruyor. Microsoft'un fon ayırdığı bu oluşumun adı CodePlex.

Bu isim bir süredir mevcut ve aynı isimli sitede Microsoft açık kaynak kodlu projelerini yayınlıyor. Açık kaynak kodlu yazılım geliştiren şirketlerin toplanıp birlikte çalışabileceği, ortak projelere imza atabileceği oluşumun sbaşında yer alacak isim, Sam Ramji olacak. Ramji'yi destekleyen yönetim kurulu ağırlıklı olarak Microsoft çalışanlarından oluşuyor. Bunların arasında Bill Staples, Stephanie Boesch ve Britt Johnson da yer alıyor. Microsoft çalışanı olmayan üyeler ise Novell'den açık kaynak kodu guru'su Miguel de Icaza ve DotNetNuke kurucularından Shaun Walker oluyor.

Kar amacı gütmeyen bu projenin başında, daha önce Microsoft'un açık kaynak kodlu projelerini yürütmüş birinin olması hem doğru, hem de Linux kullanıcıları tarafından şüpheyle karşılanan bir hareket.

Microsoft Sam Ramji'nin projeleriyle daha önce hiç yapmadığı kadar açık kaynak kodlu proje üretse ve destek olsa da, öbür yandan Linux'la rekabet içerisinde. Linux her ne kadar Microsoft'a direkt bir tehdit sayılabilecek kadar yaygın kullanılmasa da, Microsoft geçtiğimiz yıllarda pek çok Linux patenti alarak çeşitli tazminat davaları açtı. Microsoft bunun Linux'u baltalamaya yönelik olmadığını söylüuor. Ancak Microsoft'un bu davalarla saldırı amacı gütsün ya da gütmesin, Linux'ta iş yapan firmaların işini zorlaştırdığı bir gerçek.

Okuyucu Yorumları