Microsoft elindeki büyük balığı kaçırdı

Microsoft elindeki büyük balığı açık kaynak kodlu sistemlere kaptırdı; bakın sonra ne yaptı?

Windows'a kötü haber!

Microsoft Yeni Zelanda devleti ile Windows anlaşmasını yenilemeyi başaramayınca büyük bir balığı kaçırmış oldu. Bu, devletin bütün bilgisayarları için artık açık kaynak kodlu sistemlerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Başka bir deyişle Windows işletim sistemleri, artık devlet bilgisayarlarında kendisine yer bulamayacak. Bu durumda Office paketi gibi yazılımların da aynı akıbete uğrayacağını tahmin etmek güç değil.

Microsoft ile üç senelik yeni bir anlaşma için masaya oturan Yeni Zelanda yetkilileri Microsoft'un sunduğu koşulları uygun bulmadı ve taraflar masadan sonuçsuz ayrıldı. Devlet yetkilileri, paraları karşılığı alabilecekleri en yüksek değeri ve amaçlarına uygunluğu hedeflediklerini belirtip Microsoft'un bu anlamda onlara beklediklerini artık veremediklerini açıkladılar.

Daha önce de açık kaynağa destek veriliyordu

Daha önce de açık kaynağa destek veriliyordu
Yeni Zelanda açık kaynağa her zaman destek vermesiyle tanınıyor.

Yeni Zelanda daha önce de açık kaynak kodlu yazılımlara verdiği değeri çeşitli uygulamalarla göstermişti. Bu yüzden Microsoft anlaşmasının iptal olması birçok yetkiliye göre açık kaynak koldu yazılımların Windows sistemlerinin yerini alacağını gösteriyor.

Hatasının farkına varan Microsoft, ülkede doğrudan devlet ihalesi ile alım yapmayan diğer kamu kuruluşları için özel fiyatlar vereceğini duyurdu. Ama devlet ihale komisyonu bu kuruluşları "teknoloji yatırımlarını artırıp paralarının karşılığını almaları" için teşvik ettikten sonra Microsoft'un Yeni Zelanda'da bir daha şans bulabileceğini sanmıyoruz.

Okuyucu Yorumları