Microsoft hakkınızda ne biliyor?

Yazılım devi Microsoft'un işletim sistemi ve uygulamaları, kullanıcı hakkında neler biliyor?

Microsoft ne biliyor?

Microsoft ürünleri de çeşitli sebeplerle bilgi topluyor, peki rakiplerine göre bu durum nasıl?

Sadece Microsoft değil bütün bilişim teknolojileri hizmetleri bilgi topluyor, işliyor ve buna göre gelişiyor. Bazıları son derece saygılı, bazıları ise son derece açgözlü davranıyor.

Microsoft'un Windows Activation Technologies (WAT), Bing vb hizmetleri de elbette bilgi topluyor ama bu zararlı olabilecek seviyede mi? Neler toplanıyor ve toplanan bilgiler ne oluyor. İşte bunlara bakacağız...

Windows kurulumundan başlar

Windows kurulumundan başlar
Hatalar ve sorunlar analiz edilir

Yeni bir işletim sistemi kurar kurmaz bilgi toplama işlemi başlar. Toplanan bilgi kişiyi ve bilgisayarı tanımlayıcı değildir. Önemli olan donanımın ve işletim sisteminin özellikleri, bölge ve dil ayarlarıdır. Ürün anahtarı ve ID'si, BIOS ismi, revizyon numarası ve tarihi ve sabit disk seri numarasının harmanı kullanılarak özel bir numara oluşturulur.

Bu numaraya ilaveten orijinal olarak tanıtılmayan sistemlerde bir sorun olup olmadığını anlamak için hata mesajları Microsoft'a yollanır.

En önemlisi şudur: Bu Windows bilgileri, Bing bilgileri ya da diğer hesap bilgileriyle ilişkilendirilmez. Bing aramalarında toplanan arama terimi ve cookie bilgileri, IP adresleri ayrı bir şekilde işlenir ve depolanır. Bu bilgiler Google tarafından da diğer arama motorları tarafından da toplanmaktadır.

Çökme raporları ve Hotmail

Çökme raporları ve Hotmail
Hatalar ve sorunlar analiz edilir

Microsoft aramalarda toplanan IP adreslerinin tamamını 6 ayda bir siler. Bu da kullanıcılar için bir güvenlik önlemidir.

Hotmail'a gelince, reklam için kullanıcının ülkesinin bilinmesi gerekiyor. Ancak bununla birlikte reklam platformuna aktarılan bilgiler kişisel tanımlayıcı içermiyor.

Burada bazı başka şirketler ile arada büyük bir fark var ve Microsoft da bunu vurguluyor. Fark şu, kişinin birey olarak tanımlanması ve ona özel reklam gösterimi bazı platformların amacıyken, Microsoft bunu yapmıyor.

En çok endişe duyulan kaynaklardan biri Hata Raporlama sistemi olsa da oldukça güvenilir. Bir çökmeden sonra Microsoft'a rapor gönderilmesini onayladığınızda yollanan bilgiler sorun ile ilgili, yazılım ve donanım ile ilgili teknik bilgiler oluyor. Ancak Microsoft istemsiz olarak raporla toplanabilecek, hafızanın anlık kopyasında yer alan isim vb gibi bilgilerin endişe yaratması durumunda bu hizmetin kullanılmayabileceğini açıkça belirtiyor. Microsoft bu bilgiler kendisine yollansa bile kullanmayacağını belirtiyor ama kararı kullanıcıya bırakıyor.

Okuyucu Yorumları