Microsoft, Majorana Quasiparticle'ı Yakaladı!

Microsoft kuantum hesaplama bilim insanları, Majorana quasiparticle'ı ele geçirerek kuantum bilgisayarların önünü açtı!

Majorana Quasiparticle Yakalandı

Kuantum bilgisayarlar, "kuantum üstünlüğü" denen bir şey vaat ediyorlar. Bu da, klasik bilgisayarların çözemediği problemleri çözebilecekleri anlamına geliyor. Bilim insanlarının kuantum bilgisayarlarının klasik bilgisayarları geçebileceğini düşünmesinin sebeplerinden biri, süperpozisyon denen şeyin varlığı. Süperpozisyon, bit'lerin 0 ve 1 olmalarının dışında ikisinin aynı anda olabildikleri özel bir pozisyon manasına geliyor.

Ama kuantum bilgisayarları konusunda çok önemli bir problem var ve bu da kimsenin bu bilgisayarların nasıl bir mimari kullanması gerektiğini bilmemesi. Araştırmada kullanılan çoğu kuantum bilgisayar stabil değil ve hesaplama sırasında hatalar yapabiliyorlar.

Majorana parçacığı

Microsoft'un kuantum hesaplama üzerinde çalışan bilim insanları, bugüne kadar yapılamayan bir şeyi başararak majorana parçacığını yakaladılar. Majorana parçacığının tespiti, yakında topolojik kuantum bilgisayar yapımını sağlayabilecek yeni deneylerin önünü açıyor. Ayrıca, bu mimarinin qubitlerinin artan kararlılığı nedeniyle, tam, yararlı ve hata yapmayan bir kuantum bilgisayar mümkün hale geliyor. Microsoft'un kuantum bilgisayar iş geliştirme direktörü Dr. Julie Love, gerçek problemleri çözen ticari bir kuantum bilgisayarı beş yıl içinde görebileceğimizi söylüyor.

Okuyucu Yorumları