Microsoft mesajı gönderene para öder mi?

Microsoft'un mesaj gönderene çil çil para ödediğini iddia eden SPAM mesajı uzun bir aradan sonra tekrar sahnede.

Microsoft para dağıtmaz!

Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman ortaya çıkan, zaman zaman da gizlenen ünlü SPAM mesajı tekrar baş gösteriyor. CHIP Online olarak ziyaretçilerimizi bu mesaja karşı bir kere daha uyarmayı bir görev biliyoruz.

Bir zamanlar, Microsoft'un özel bir çalışma yaptığını ve size gelen e-posta mesajını ilettiğinizde size para ödeyeceğini belirten SPAM mesaj internet'te çılgınlar gibi dolaşıyordu. Hemen hemen her dile (bu arada Türkçeye de) çevirilen bu mesaj şimdi tekrar dolaşmaya başladı.

Mesaj ilk ortaya çıktığı 2006 yılında Microsoft'tan Charles S. Bailey tarafından gönderilmiş gibi görülüyordu. Yeni SPAM mesajında ise yerelleşme söz konusu. Mesaj artık Türkiye'den bir matematik öğretmeninden gelmiş gibi görünüyor, mesajın doğruluğunu onaylayan ve Microsoft'tan çuvalla para kazandığını iddia eden ise Bilkent Üniversitesindenmiş gibi yazılıyor. Bunun dışında 2006 yılında yayınlanan mesajla içerik tamamen aynı. Ve elbette yalan.

CHIP Online notu: Bu mesaj değişik yollardan yayılıyor, size de bu hafta içinde bir arkadaşınızdan gelmiş olabilir. Mesajı silin, kendisini de uyarın, bir daha böyle yalanlara kanmasın, internet bant genişliğini boşu boşuna tüketmesin.

Söz konusu mesajın içeriği

Söz konusu mesajın içeriği

Tekrar dolaşmaya başlayan SPAM mesaj metni aşağıdaki gibi görülüyor.

Ya doğrusa Eğer doğru ise süper değilsede kayıp yok.Umarım doğrudur.Denemesi bedava nasıl olsa. Normalde bu tarz haberleri iletmiyorum, ama bu haber iyi bir arkadaşımdan, avukat olan arkadaşımdan geliyor ve iyi bir fırsat gibi görünüyor. O, doğru diyorsa gerçekten doğrudur. En azından insanı kaybedecek bir şeyi yok. Bana şunları anlattı: avukatım ve yasaları biliyorum. bu bir gerçek. Aldanmayın, aol ve intel, aynı pepsicola`nın kısa süre önce general elektrik ile yaptığı gibi, mahkeme karşısına çıkmaktan ve milyonluk tazminatlardan korktukları için sözlerini tutuyorlar. Sevgili arkadaşlar lütfen bunu bir şaka olarak görmeyin. Bill Gates şu an servetini dağıtıyor. Buna karşılık vermezseniz ileride bunun için pişman olabilirsiniz.
Windows hala en sık kullanılan program. Microsoft ve aol şu an bu metin ile bir deney yapıyorlar (e-mail beta test). Bu maili arkadaşlarınıza gönderdiğinizde microsoft iki hafta boyunca izini sürebilir ve sürecektir. Bu maili ileten her kişi için microsoft 245 euro ödeyecektir.Bu maili gönderdiğiniz ve bunu devam ileten her kişi için microsoft 243 euro ödeyecektir. Bu maili alan üçüncü kişi için ise microsoft 241 euro ödeyecektir. Iki hafta sonra microsoft size posta adresinizi teyit etmeniz amacıyla size ulaşacaktır ve size bir çek gönderecektir.
Saygılarımla,
--- Türkiye'den bir kişinin iletişim bilgileri, isim vs. ---

bunu kandırmaca gibi düşündüm, fakat bu maili aldıktan ve ilettikten iki hafta sonra microsoft benden posta adresimi istedi ve 24800 euro`nun üzerinde bir çek aldım. Bu test bitmeden önce cevap vermelisiniz. Sizden biri bu imkana sahipse bunu değerlendirsin. Bill Gates için bunlar bir reklam kampanyasının masrafları. Lütfen bu maili mümkün olduğu kadar çok insana iletin. En azından 10000 Euro almanız gerekir. Bize de bir faydası olmasaydı bu mailin iletilmesine katkıda bulunmazdık. Babamın bir tanıdığı birkaç ay önce buraya kendini ekledi. Onu en son gördüğümde bana çekini gösterdi. Üzerindeki tutar, toplam olarak 4324,44 euro idi. Intel için çalışan, yakın arkadaşlarımın teyzesi patricia teyze daha yeni bu mailin iletilmesi için 4543,23 euro`luk bir çek aldı. Dediğim gibi yasayı tanıyorum ve ıntel ve aol`in kendilerini dünya çapındaki en büyük hizmet şirketi yapacak bir füzyon üzerinde çalıştıkları doğru ve en çok kullanılan program olduklarını garantilemek için bu testi uyguluyorlar.
S A Y G I L A R I M L A
--- Türkiye'den bir kişinin iletişim bilgileri, isim vs. ---

Microsoft'un daha önce bu konuda yaptığı açıklama

Microsoft'un daha önce bu konuda yaptığı açıklama

Kamuoyunu, son günlerde Microsoft ile ilgili olarak İnternet ortamında yoğun biçimde dolanan ve gerçeği yansıtmayan e-posta mesajları konusunda bilgilendirmek amacıyla, bu açıklamayı yapma gereği duyuyoruz.

Özellikle son birkaç gündür yoğunlaşan söz konusu mesajlarda, Microsoft’un bir deney yaptığından ve mesajı başka adreslere ileten (forward eden) kişilere para ödeneceğinden söz edilmektedir.

İlgili mesajın doğruluk payı yoktur. Microsoft Corporation söz konusu e-postada iddia edilen bir çalışma içerisinde kesinlikle değildir. Aksine Microsoft, yemleme ile küresel mücadele girişiminde tüketicileri eğitmek, suçluların yasal takibini sağlamak ve yemleme tehdidine karşı teknolojiler geliştirebilmek için yasal merciler, çok sayıda sektör ve hükümetle bir arada çalışmaktadır.

“Hoax” adı da verilen bu tür mesajlar, “virüs, ödül, yardım, vb.” konulardaki asılsız içerikleriyle heyecan yaratarak kullanıcıların zamanını boşa harcamalarına neden olmaktadır. Bu yöntem ayrıca, yoğun mesaj zinciri içinde geçen e-posta adreslerini ele geçirerek, daha sonra kullanıcılara istekleri dışında mesajlar göndermeyi amaçlayan kötü niyetli kişiler tarafından da yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Kullanıcıların kötü niyetli e-posta mesajları ve bilgi sızdırma girişimlerine karşı korunmalarına yönelik önerilerimizi ekte bulabilirsiniz. Durumu kamuoyuna açıklama konusundaki hassasiyetimize gösterdiğiniz anlayış için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla,
Microsoft Türkiye

Okuyucu Yorumları