Microsoft'tan özel Windows 7 laptop'u!

BIOS'u bile çok özel: İşte Microsoft imzalı bir laptop; üstelik tamamen Windows 7 için geliştirildi.

Microsoft'tan Win 7 laptop'u!

Microsoft'un Windows bölümü başkanı Steven Sinofsky bulunduğu pozisyona mühendislikten geldi. Windows 7 çekirdeğinin yazılmasında ve işletim sisteminin başarıya ulaşmasında başkan olmadan önce yoğun emeği geçen Sinofsky bir donanımcı değil, yazılımcı. Yine de bu onu ilk dizüstü bilgisayarını yapmaktan alıkoymadı.

Windows 7 takımı ve Acer bir arada bir Windows 7 dizüstü bilgisayarı geliştirdiler. Steven Sinofsky bu özel dizüstü bilgisayar ile PDC'de ortaya çıktı ve herkesi şaşırttı. Bu konferansa ücret ödeyerek katılan herkese bir dizüstü bilgisayar hediye edildi.

11.6 inçlik ekranıyla oldukça küçük bir dizüstü bilgisayar ama Windows 7 için özel tasarlandığı için çok yetenekli. Dokunmatik bir ekrana ve en son nesil kablosuz bağlantı standartlarına sahip olan bu dizüstü, Windows 7'nin yeteneklerini sergilemek için tasarlanmış. Çok hafif ve parlak bir ekrana sahip olmasının yanı sıra yapılan açıklamaya göre oldukça ekonomik.

"Bir bakmışsınız ki bütçenizi aşmışsınız"

Acer ve Microsoft işbirliğiyle geliştirilen dizüstü

Sinofsky kendisiyle görüşme yapan gazetecilere dizüstü tasarlama sürecini şöyle anlattı "İlk başta şunu istiyorum, bunu da istiyorum diyorsunuz ve bir de bakmışsınız ki bütçenizi aşmışsınız. İşte dizüstü bilgisayar tasarlamanın ilk safhası böyle." Sonuçta bazı fedakarlıklarda bulunması gerekmiş, ama Sinofsky'e göre bu tecrübe Windows 7 takımı için oldukça önemliymiş. Takımının Windows PC tasarımının tamamını anlaması açısından yararlı olduğunu belirtiyor.

Sinofsky "Öğrenmenin bir parçasıydı, gerçekten onların ayakkabılarında yürüyebileceğimizden emin olmak istedik" diyor. Yani bu dizüstü tasarımı, kafadan en iyi parçaları toplamak değil, donanım üreticilerinin standart olarak karşılaştığı kotalarla başa çıkarak yapılan bir çalışma.

Windows takımı bilgisayar üreticilerinin vermek zorunda kaldığı kararları ve göze görünmeyen maliyetleri öğrendiler. Tasarım esnasında bir noktada Sinofsky GPS ekleyebilmek için Bluetooth'u çıkartmak istedi. Ancak bu iki soruna sebep oluyordu, Bluetooth'u çıkarmak maliyeti düşürmüyor, arttırıyordu. Çünkü Bluetooth kullanılan kablosuz çipsetinin bir parçasıydı ve standart kasada zaten bir mavi led ışığı vardı. Bu ışığı ortadan kaldırmak ek maliyet demekti.

Windows 7 ekibinden özel BIOS

Windows 7 ekibinden özel BIOS
Bu özel dizüstü bilgisayarda düşük güçlü işlemcisine karşın Ultimate kurulu

Sinofsky'nin ideal dizüstü bilgisayarında bağlantı seçenekleri oldukça esnek, Wi-Fi, Ethernet, geniş alan ağı ve üç ses yolu ile GPS'e yer kalmıyordu. "Onlar, bak burada yerimiz kalmıyor, der gibiydiler" diyor Sinofsky. İstediği her şeyi bu dizüstüne sığdıramasa da isteklerinin büyük çoğunluğunu gerçekleştiren Sinofsky, mat değil parlak bir ekran istemiş ve PDC'nin de parlak bir ekranı olmuş.

Acer PDC dizüstü bilgisayarın özellikleri arasında 1.2 GHz Intel Celeron işlemci, 2GB hafıza, 11.6 inç parlak ekran, 250GB sabit disk alanı, Intel GMA 4500 MHD grafik çipi, Bluetooth, Wi-Fi, 3G bağlantı için dahili modem ve SIM kart yuvası yer alıyor. Acer'ın bir benzerini satmayı planladığı dizüstü bilgisayarın katılımcılara dağıtılan versiyonunda özel bir yazılım seçimi ve Microsoft tarafından yazılan özel bir BIOS yer alıyor. Bilgisayar kurulu olan yazılımlar arasında Office 2010'un betası, Windows 7 için Microsoft Touch Pack, Windows Live Essentials, Microsoft Security Essentials ve Corel Paint yer alıyor. Ayrıca işletim sistemi olarak 1.2GHz'lik işlemcisine karşın Windows 7'nin Ultimate sürümünün seçilmiş olması da dikkat çekici.

Bu dizüstü bilgisayar ücretli katılımcılara dağıtılırken gönüllülere, hükümet çalışanlarına, Microsoft katılımcılarına, konferans çalışanlarına ve basına dağıtılmadı.

Okuyucu Yorumları