Microsoft'tan pil ömrü tartışmalarına yanıt

Microsoft, Windows ve Mac PC'lerin pil ömrünü karşılaştıran araştırmaya sert cevap verdi!

Windows, pilleri "yiyor" mu?

Windows'lu bilgisayarların pilinin Apple Macbook'lara göre daha çabuk tükenmesi, pil ömrü tartışmalarını yine alevlendirdi.

Tartışmalar Coding Horror blog'unun sahibi Jeff Atwood'un PC ve Mac karşılaştırmalarıyla başladı. AnandTech'in verileri ve kendi yaptığı testlerden topladığı verileri analiz eden Atwood'un vardığı sonuçlar, ilgi çekici olduğu kadar endişe vericiydi. Anandtech'in 2008 model 15 inç MacBook Pro'da yaptığı testler, farklı işletim sistemlerinin aynı donanım üzerinde oldukça farklı pil performansları sergilediklerini ortaya koydu (OS X 10.5.7 (Leopard), Windows Vista X64 SP1 ve Windows 7 RC). Shimpi'nin testlerine göre MacBook Pro, OS X altında neredeyse 2 saat daha fazla dayanıyordu.

Geçtiğimiz hafta Surface 2'yi test eden Atwood ise onun yaklaşık 6.6 saat pil ömrü sunduğunu ortaya çıkardı. "Surface Pro 2, 42Wh'lık bir pile sahip, bu nedenle 11 inç'lik Air'e kapasite olarak yakın." "Ancak Air, Microsoft'un en iyi donanım ve yazılım birleşiminden neredeyse 2 kat daha fazla pil ömrü sağlıyor. Bu şok edici bir gelişme, hatta bir skandal."

Microsoft ise yaptığı açıklamada bu tür bir karşılaştırmanın (Mac'e Windows yükleyerek karşılaştırma yapmanın) adil olmadığını söyledi. Microsoft, Apple'ın Boot Camp'ının Mac donanımı ile işletim sistemi arasında çok ince bir kod katmanı sunduğunu, temel Boot Camp yüklemesinin genel, optimize edilmemiş sürücülerden faydalandığını söyüyor. Microsoft'a göre sürücüler, pil ömründe anahtar öneme sahipler. Yazılım devi, piyasadaki Asus, Dell, Lenovo gibi üreticilerin sürücü optimizasyonu konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, Apple'ın Boot Camp'ının bu konuda geride kaldığını savunuyor.

Okuyucu Yorumları