Microsoft'u anlamak hiç de kolay değil...

MS'in sunduğu seçenekleri anlamak için özel uzman çalıştıran dev şirketler olduğunu biliyor musunuz?

MS'i anlamak kolay değil!

Directions on Microsoft analizcisi Paul deGroot ve Rob Horwitz, Microsoft'un şirket lisansları için sunduğu seçeneklerin çok karışık olduğunu belirtiyor.

Bu rapora göre şirketler Microsoft'un sunduğu seçenekler içerisinden en hesaplı olanları seçmekte zorlanıyorlar. Bazen paket anlaşmalarının isimleri yüzünden, bazen de yıllar boyunca biriken istisnalar yüzünden, Microsoft ile paket anlaşma imzalamak oldukça detaylı ve zor bir süreç.

Microsoft farklı ihtiyaçlar için farklı çözümler sunuyor. Yazılımlarına sunduğu uzun hizmet süresi yüzünden de yapılan özel anlaşmalar ve istisnalar birikerek bir seçenekler yığını oluşturuyor. 15 yıldır lisans antlaşması uzatılan yazılımlar bile mevcut.

Bununla da kalmıyor, avantajlı seçenekler için şirketlerin uyması gereken şartlar, mesela eleman sayıları ve yaptıkları alım miktarı da büyük oranda değişiyor. Küçük bir fark veya dikkatsizlik sonucunda mutlu bir şekilde yüzde 20 indirim sağlayan bir seçenek seçilirken, yüzde 40 daha ucuza gelebilecek bir antlaşma seçeneği atlanabiliyor. Büyük şirketler, Microsoft'la imzalayacakları antlaşmalarda avantajlı seçenekleri bilen ve becerebilen elemanlar bile istihdam ederken, doğru seçimi yaparak karlı çıkmak küçük şirketler için hiç de kolay değil.

Üstelik analize göre Microsoft bu sürecin zorluğunun da pek farkında değil. Analizciler, şirketler için Microsoft'la lisans anlaşması yapmanın önümüzdeki yıllarda da pek basitleşmeyeceğini belirtiyor.

Okuyucu Yorumları