Microsoft'un 2012'de en iyi ve en kötü 8 anı

Win 8, Surface derken Microsoft da 2012'yi kapatıyor. Peki "eski yıl" yazılım devine neler getirdi?

Biraz iyi, biraz da kötü...

Windows 8'in tanıtılması, Microsoft'un kendi tabletini satışa sunması gibi önemli gelişmelerin yaşandığı 2012, şirket tarafından "Microsoft tarihindeki en önemli yıl" sözcükleri ile tanımlanıyor. İşte 2012'de Microsoft'un yaşadığı en iyi ve en zor anlar.

Microsoft'un en mutlu olduğu 8 an

1. Windows 8: Önizleme sürümleri 16 milyon kez indirilen Windows 8'in ilk ayında 40 milyon satıldığı iddiaları belki biraz abartılı, ancak yeni işletim sisteminin getirdiği yeniliklerle yine de başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

2. Surface: İnce ve kolaylıkla takılıp çıkarılabilen klavyeli kapağı Touch Cover ile dikkat çeken yeni Surface, tablet dünyasına yeni bir nefes getirmişti.

3. Windows Phone 8: Windows Phone ile Facebook kullanımındaki yüzde 40 artış, kablosuz şarjı destekleyen Lumia 920'nin iyi satışları, Windows Phone 8'in sonunda beklenen kalkışı yaptığın gösteriyor.

4. Xbox satışları: Microsoft'un oyun konsolu 7 yaşında da olsa rakiplerini geçmeyi başarıyor. Ekim 2011'de en çok satan konsol haline gelen cihaz, 22 ay üst üste en çok satan konsol olarak kalmayı başardı.

5. Xbox Music ve SmartGlass: Windows 8'deki ücretsiz akışlar ve Xbox Music'in sunduğu Smart DJ çalma listeleri, Spotify için önemli bir rakip haline geldi.

SmartGlass ile Windows, iOS ve Android cihazlarınızı Xbox'u kontrol etmek için kullananbilmeniz, gerçekten de etkileyici bir deneyim.

Outlook.com, Microsoft'un 2012'deki en kötü 8 anı

Outlook.com, Microsoft'un 2012'deki en kötü 8 anı

6. Outlook.com: Sadece 4 ay içinde 25 milyon etkin kullanıcı sayısına ulaşan Outlook.com, Hotmail'de olmayan e-posta yönetim işlevleri, temiz, Windows 8 stili bir arayüz gibi özelliler sunuyordu. Microsoft'a göre Outlook.com'a geçen kullanıcıların üçte biri, Gmail'den gelmişti.

7. Perceptive Pixel: İlk Surface, masa boyutunda otel ve barlarda kullanılma yönelik dev bir tabletti. Microsoft, bu sene dokumatiğin öncülerinden, dev tabletlerin geliştiricisi Perceptive Pixel'i satın aldı. Bu satın almanın ardından önümüzdeki senelerde 80 inç'lik tabletlerin ucuzlamasını ve yaygınlaşmasını beliyoruz.

8. Botnet'ler indirildi: Windows 8, şimdiye kadarki en güvenli Windows olabilir, ancak hala çok sayıda virüslü bilgisayar var. Bu sorunu çözmek isteyen Microsoft ise bu sene Digital Crimes Unit ve güvenlik şirketleriyle beraber çalışarak botnet'lerin komut ve denetim sunucularını kapatmıştı.

Microsoft'un 2012'deki en kötü 8 anı

1. Metro markasını kaybetti: "Metro", Windows 8 arayüzünün temiz ve karmaşadan uzak olduğunu tarif eden, şık bir sözcüktü. Öyle ki Microsoft, Windows 8'in tanıtımında "Metropolis" şehir görünümünü kullanmıştı.

Ancak Microsoft'un dev serveti bile Alman süpermarket zinciri Metro AG ile başa çıkmaya yetmedi. Bunun ardından Microsoft, "Metro"nun sadece bir kod isminden ibaret oluğunu söyleyerek durumu geçiştirmeye çalıştı.

2. Satışlar tam olarak belli değil: Steve Ballmer, Windows 8'in çıktıktan sonra 3 gün içinde 4 milyon sattığını söylemiş, şirket işletim sisteminin çıkışından 1 ay sonra ise 40 milyon satığını iddia etmişti. Ancak NPD'den gelen raporlar, satışların o kadar da iyi olmadığını söylüyordu.

Gerçek sorun şu ki, bugün Windows 8'li PC'lerin ve Surface'in ne kadar sattığını bizlere gösteren bir veri yok.

Windows Phone gizemi, IE10'un gecikmesi...

Windows Phone gizemi, IE10'un gecikmesi...
Steven Sinofsky

3. Windows Phone gizemi: Microsoft'un Angry Birds gibi isim yapmış uygulamalara odaklanması, küçük geliştiricileri rahatsız etmişti.

4. Windows 7 için IE10 gecikti: Windows 7 kullanıcıları, Internet Explorer 10'un önizleme sürümü için Haziran 2011'den 13 Kasım 2012'ye kadar beklemek zorunda kalmışlardı. Bu sırada Chrome ve Firefox haliyle defalarca güncellendi.

5. Barnes and Noble'dan ses yok: Microsoft'un Barnes and Noble ile yaptığı ortaklık sonucunda ortaya Windows 8'li bir e-kitap okuyucusunun ortaya çıkmasını bekliyorduk. Ancak şimdiye kadar tüm tanıştığımız şey, Windows 8 Nook uygulaması oldu.

6. DNT tartışmaları: Microsoft'un Internet Explorer'daki "Beni izleme" (DNT) işlevini varsayılan olarak açması, reklamcıları kızdırmış, Yahoo gibi bazı şirketlerin ayarı yok saymasına neden olmuştu.

7. Rakipe sataşmak tutmadı: Microsoft, Gmail Man, The Browser You Love to Hate ve Smoked by Windows Phone gibi reklam kampanyalarıyla başarılı olsa da, bu kampanyaları daha büyük bir hale getirmeye çalışması, ters tepti. Twitter'da Android ile yaşadığı sorunları dile getiren kullanıcılar kadar, Windows'a verip veriştiren kullanıcıların da ortaya çıkması Microsoft'u zor durumda bıraktı.

8. Sinofsky'nin ayrılışı: 2012'de Microsoft'taki en önemli gelişmelerden bir tanesi de Windows başkanı Steven Sinofsky'nin Windows 8'in tanıtımından kısa bir süre sonra görevinden ayrılmasıydı. Sinofsky'nin ayrılış nedeni tam olarak bilinmese de, Windows 7'nin başarısında önemli bir paya sahip bir ismin yokluğu, Microsoft için dezavantaj olabilir.

Okuyucu Yorumları